- Полтавський юридичний інститут - http://pli.nlu.edu.ua -

22 жовтня 2020 року відбулася V Всеукраїнська за міжнародною участю науково-практична конференція на тему: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти».

Захід зібрав когорту іноземних та вітчизняних науковців, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, судової системи, системи безоплатної правової допомоги з різних регіонів України, зокрема міст Полтави, Києва, Волині, Харкова, Луганська, Донецька, Запоріжжя, Чернівців, Тернополя та Сум.

Співррганізаторами конференції цього року стали Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Координаційний центр з надання правової допомоги, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та інші заклади вищої освіти.

Модераторами конференції були директор  Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук, доцент Олександр Лемешко та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, кандидат наук державного управління Олександр Черчатий.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулися  в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, народний депутат України, представник Президента України у Конституційному суді України Федір Веніславський, голова профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук.

Під час конференції науковці, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, навчальних закладів та системи безоплатної правової допомоги ознайомили учасників із загальнотеоретичними та практичними проблемами адаптації вітчизняної правової системи до права Європейського Союзу.

На пленарному засіданні виступали провідні юристи – вчені і практики, представники професорсько-викладацького складу вітчизняних та зарубіжних закладів вищої освіти, а також наукових установ.

Основними проблемами та тематичними напрямками, котрі обговорювалися на конференції були:

Ключовим напрямком роботи конференції стало обговорення питання становлення та розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні, визначення завдань роботи системи в умовах децентралізації, майбутнього відкриття ринку землі в Україні, поєднання спільних зусиль з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування для посилення правової спроможності територіальних громад.

Конференція пройшла у форматі жвавої дискусії, на якій обговорено проблемні питання щодо адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та шляхи їх подолання. Вперше конференція відбулась в онлайн-форматі, у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції в Україні.

 

Збірник матеріалів конференції доступний за наступним посиланням: Збірник [1]