- Полтавський юридичний інститут - http://pli.nlu.edu.ua -

Тренінг-щоденник. Тиждень шостий: Post scriptum

Двадцять третього грудня на базі ПЮІ НЮУ імені Ярослава Мудрого відбулася чергова зустріч учасників сертифікаційної програми «Адвокат у кримінальному та господарському судочинстві. Питання процесуального законодавства». Завершальними у циклі стали тренінги на теми «Проведення перевірок суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства про працю», «Захист прав учасників публічних закупівель (тренінг з використанням кейс-методу)», «Судовий захист прав осіб звільнених з публічної служби» та «Правове забезпечення обігу кріптовалюти (біткоін, ефіріум тощо) як платіжного засобу».

Перший лектор – доктор юридичних наук Володимир Божко – у найдрібніших деталях роз’яснив проблематику здійснення перевірок у контексті дотримання трудового законодавства. У межах тренінгу ретельну увагу було приділено як законодавчому регулюванню порядку здійснення перевірок, так і юридичній відповідальності за порушення законодавства про працю. Також доповідач розповів, у яких випадках суди можуть скасувати постанови Держпраці.

Після нетривалої перерви спілкування з учасниками програми продовжив кандидат юридичних наук Андрій Олефір. Спікер акцентував увагу присутніх на системі зловживань при здійсненні публічних закупівель, що мають місце як під час планування, проведення закупівлі, так і при виконанні господарських договорів. Також доповідач зупинився на особливостях надання відповідей на інформаційні запити Антимонопольного комітету та напрямах удосконалення законодавства про захист економічної конкуренції. 

Наступним у комплексі фінальних тренінгів стала доповідь адвоката, кандидата юридичних наук Романа Кабальського, у якій доповідач висвітлив актуальні для захисників питання відстоювання порушених інтересів осіб, яких звільнено з публічної служби. Під час спілкування практик наголосив на колізійних положеннях чинного законодавства та навів приклади із судової практики, які можуть допомогти адвокатам вибудувати найефективнішу стратегію під час ведення відповідних справ.

Завершував останній день тренінгів популярною сьогодні темою обігу кріптовалют та проблематикою, яка існує у сфері їх правового забезпечення, адвокат, кандидат юридичних наук Андрій Гаркуша. Спікер розпочав із цитати: «Будь-яка зміна, навіть зміна на краще, завжди пов’язана з незручностями», що є досить влучним, враховуючи неоднозначність анонсованого платіжного засобу. Адвокат розповів про закономірну еволюцію у існуючій системі та провів надзвичайно детальний майстер-клас по історії виникнення та функціонуванню блокчейну.

Кожен з тренінгів проходив у атмосфері живого спілкування та інформативності, висловлюємо вдячність кожному з учасників та запрошеним спікерам.

Офіційно завершила програму урочистою промовою та нагородженням сертифікатами директор Полтавського юридичного інституту Гуторова Наталія Олександрівна. Під час завершального слова академік та досвідчений практик подякувала присутнім за участь, висловила сподівання, що отримані знання будуть гідно застосовані в умовах реального життя та зазначила, що буде рада новим зустрічам.