- Полтавський юридичний інститут - http://pli.nlu.edu.ua -

25 жовтня 2018 року у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбулася ІIІ Всеукраїнська за міжнародною участю науково-практична конференція на тему: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти».

25 жовтня 2018 року у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбулася ІIІ Всеукраїнська за міжнародною участю науково-практична конференція на тему: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти».

            Конференцію відкрив в.о. директора Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Олександр Лемешко, к.ю.н., доцент. Він привітав усіх учасників конференції й наголосив на тому, що цього року наш захід зібрав велику когорту науковців, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, судової системи, системи безоплатної правової допомоги з міст Полтави, Києва, Львова, Закарпаття, Херсона, Чернігова, Харкова, Києва, Одеси, Дніпра та Кременчука у сфері застосування європейського права та безоплатної правової допомоги.

У пленарному засіданні конференції беруть  участь 26 докторів наук, 24 кандидата наук, 44 учасники – представники органів публічної влади та 21 учасник з числа аспірантів, здобувачів та студентів.

Почесними гостями заходу стали науковці навчальних закладів із Республіки Болгарія, Республіки Польща, Литви, Грузії та Казахстану.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, к.н.держ.упр., доцент Олександр Черчатий. Він наголосив, що особливістю нинішньої конференції є активна участь практиків. Це зумовлено необхідністю обговорення актуальних проблем розвитку системи надання правової допомоги у взаємозв’язку з децентралізацією державного управління.

Перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка передала привітання учасникам конференції від директора Координаційного центру Олексія Бонюка.

«В умовах динамічного розвитку суспільства першочерговим питання у будь-якій діяльності є наявність необхідної нормативно-правової бази задля реалізації представниками державних органів своїх функціональних повноважень. Адаптація національного законодавства до норм права ЄС має особливу значущість та актуальність, адже це сприяє не лише створенню відповідної правової бази для належного членства України у складі  ЄС, а й створення належного підґрунтя задля відповідних реформ у нашій державі, в тому чисті, що стосується забезпечення громадян якісними правовими послугами, що є ознакою справжньої демократії у суспільстві», – повідомила вона.

З вітальним словом до учасників зібрання також звернувся народний депутат України Андрій Река та міський голова міста Миргорода Сергій Соломаха.

Привітали учасників зібрання також і начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області, заслуженого юриста України, кандидата юридичних наук Іван Клочко, перша заступниця начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак та виконавчий директор Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Микійчук.

Конференція проходила за трьома окремими панелями, під час роботи яких науковці, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, навчальних закладів та системи безоплатної правової допомоги ознайомили присутніх із загальнотеоретичними та практичними проблемами адаптації вітчизняної правової системи до права Європейського Союзу.

Конференція пройшла у форматі жвавої дискусії, обговорення питань,винесених на розгляд, проблемних питань щодо адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та шляхи їх подолання.

За підсумками ІIІ Всеукраїнської за міжнародною участю науково-практичної конференції на тему: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти» було опубліковано збірник матеріалів конференції [9].