- Полтавський юридичний інститут - http://pli.nlu.edu.ua -

10 грудня 2018 року в Полтавському юридичному інституті НЮУ ім. Ярослава Мудрого відбулося спільне засідання наукових гуртків з трудового та цивільного права на тему: «Співвідношення правових форм залучення осіб до виконання робіт та надання послуг»

10 грудня 2018 року в Полтавському юридичному інституті НЮУ ім. Ярослава Мудрого відбулося спільне засідання наукових гуртків з трудового та цивільного права на тему: «Співвідношення правових форм залучення осіб до виконання робіт та надання послуг».

У роботі гуртків взяли участь керівник наукового гуртка з трудового права, доцент кафедри конституційного, адміністративного, екологічного та трудового права М. М. Грекова, керівник наукового гуртка з цивільного права, доцент кафедри цивільного, господарського і фінансового права Є. А. Греков та учасники гуртків – студенти 3 курсу, у тому числі доповідачі Каландирець Ярослав, Галаур Анна, Продайвода Валерій, Шевела Володимир.

Доповідачі наглядно продемонстрували існуючі способи залучення осіб до виконання робіт/надання послуг, які зараз діють у США, Англії, Канаді, Нідерландах, Польщі та РФ. Крім того, з судової практики зазначених країн, були наведені приклади підстав визнання цивільних відносин трудовими та надані ґрунтовні пояснення щодо особливостей їх застосування. Також учасники спільного засідання наукових гуртків, враховуючи міжнародний та європейський досвід регулювання, запропонували заходи, які можуть зробити більш чіткими і прозорими засади залучення осіб до виконання робіт та надання послуг за трудовими або цивільно-правовими договорами.

Зазначені питання викликали дискусію між членами гуртка, в ході якої було вирішено, що чинне законодавство потребує змін, які б змогли усунути колізії, полегшити розуміння та практичне застосування норм, що стосуються регулювання трудо/цивільно-правових відносин між особами, у тому числі контролю у цій сфері.

Під час засідання до обговорення виступів активно долучалися усі присутні студенти, що було обумовлено цікавими доповідями та якісно підготовленими роздатковими матеріалами, що дозволяло кожному визначити власне бачення на поставлену проблему та отримати відповіді на ключові питання по темі заходу.

По завершенню спільного засідання учасники підвели підсумки шляхом інтерактивного опитування щодо ставлення до проблем, викликаних конкуренцією правових форм залучення осіб до виконання робіт та надання послуг.