Обговорена проблематика впровадження Non-compete в Україні

Надрукувати Надрукувати

КИЇВ — 12 червня 2019 року. За ініціативи Комітету з питань телекомунікацій, інформаційних технологій та Інтернету відбулася дискусія з питань проблематики впровадження в національному правопорядку системи застережень щодо неконкуренції в трудових, цивільно- та господарсько-правових відносинах.

«Яким би геніальним розумом і стратегією ви не володіли, граючи поодинці, ви завжди програєте команді». Рейд Хоффман, LinkedIn co-funder.

Андрій Гаркуша, к.ю.н., адвокат, доцент кафедри цивільного, господарського і фінансового права ПЮІ НЮУ ім. Я. Мудрого, розповів про умови Non-compete, її природу, сферу дії, юридичний зміст та якою він бачить правильну NCA сьогодні.

Щодо потреби у NCA за чинної практики, він підкреслив, що Non-compete — це елемент належної практики розвинених країн, який є допоміжним інструментом рекрутингу, що дозволяє відсіювати потенційно небезпечних кандидатів і заповнювати прогалини взаємних зобов’язань працівників/роботодавців.

Адвокат також зазначив, що Концепція NCA включає склад оціночних категорій, тому не може бути повноцінно врегульовано законодавчо, натомість потребує формування судової практики, а нормативне регулювання NCA має виходити з концепції: приватні інтереси vs публічний інтерес.

«Якщо ви не можете нагодувати команду двома піцами, у вас занадто велика команда». Джефф Безос, Amazon founder.

Валерія Ралдугіна, Legal Counsel IT-projects, адвокатка, поділилася власним досвідом судової практики та розкрила питання: Non-compete — свобода договору чи все ж обмеження конкуренції?

Укладення Non-compete угод з працівниками чи виконавцями послуг, зокрема у сфері IT, є звичайною практикою в країнах ЄС, США, ВБ та Канади. Водночас Україна як одна з передових країн Європи в галузі ІТ не відстає від глобальних тенденцій. Сьогодні навряд чи можна зустріти ІТ продуктову чи аутсорсингову компанію, яка б не використовувала інструмент Non-compete у договірних відносинах із працівниками чи підрядниками. Проте чи є в Україні Non-compete угоди легальним інструментом захисту від витоку конфіденційної інформації, збереження цінних кадрів та недопущення недобросовісної конкуренції?

 

«Секрет успішного підбору персоналу такий: шукайте людей, які хочуть змінити світ». Марк Бейноф, CEO Salesforce.

Денис Майборода, CEO Prolegals у Одесі, розповів про Non-complete clause в українських реаліях із реальними кейсами судової практики та зазначив:

«В Україні, зрозуміло, зважаючи ще й на законодавство та судову практику, доцільність використання на практиці норм про неконкуренцію — під великим питанням».

Детальніше ознайомитися зі статтею за посиланням: Обговорена проблематика впровадження Non-compete в Україні