Директор Полтавського юридичного інституту О.М. Лемешко прийняв участь у проведенні другого етапу ХІІ конкурсу з відбору адвокатів до системи безоплатної правової допомоги

Надрукувати Надрукувати

10 та 11 червня 2020 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області проходив другий етап конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Подати документи на конкурс мав змогу кожен адвокат, зазначають у Полтавському центрі БВПД.

Під час першого етапу адвокатам необхідно було зареєструватися на відповідній веб-сторінці конкурсу, де слід було заповнити онлайн анкету та біографічну довідку; зазначити адресу електронної пошти для отримання інформації у зв’язку з конкурсом; завантажити скановані копії заяви, усіх заповнених сторінок паспорта (чи іншого документа, що посвідчує особу); свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю та мотиваційного листа, складеного у довільній формі. За фактом реєстрації адвокати отримали повідомлення Координаційного центру з надання правової допомоги про прийняття заявки на опрацювання. Після перевірки наявності надісланих копій документів і відомостей про адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України, адвокатів інформували про їх відповідність чи невідповідність встановленим вимогам за вказаною адвокатом адресою електронної пошти. У разі отримання повідомлення про невідповідність документів встановленим вимогам реєстрацію можна пройти повторно (до завершення строку реєстрації). Участь у конкурсі можуть брати адвокати, відомості про яких внесені до Єдиного реєстру адвокатів України. Протягом 27 лютого – 09 березня 2020 року адвокати мали пройти дистанційний курс «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги», ознайомившись з його матеріалами та склавши перевірочні тестові завдання, що оцінювалися автоматично. Під час проходження першого етапу члени конкурсної комісії також брали до уваги стаж адвокатської діяльності, наявність або відсутність застосування до адвокатів дисциплінарних стягнень, результат проходження дистанційного конкурсу. Цей етап відбувався без персональної участі адвокатів.

За результатами засідання комісії до проходження у другому етапі відбору було допущено 39 адвокатів.

«Другий етап конкурсу проходитиме на Полтавщині два дні та відбуватиметься у формі індивідуальної співбесіди з адвокатом, де комісія оцінює адвоката за критеріями мотивації до надання безоплатної правової допомоги; комунікабельності; емоційної врівноваженості; вміння представити приклади надання ним правової допомоги». – розповів голова конкурсної комісії Олександр Черчатий.

До складу комісії увійшли представники органів юстиції, Ради адвокатів Полтавської області, Полтавського апеляційного суду, Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, адвокати та фахівці системи БПД Полтавщини.

«Проведення чергового конкурсу адвокатів та залучення до роботи в системі БВПД поповнить когорту адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, значно збільшить якість правових послуг та дозволить надавати їх навіть у найвіддаленіших районах області. В свою чергу для адвокатів робота у системі є неоціненним досвідом у їх кар’єрі та можливість для їх професійного зростання», – підсумував засідання конкурсної комісії очільник Регіонального центру Олександр Черчатий.

Результати другого етапу конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги, будуть розміщенні на сайті центру згодом.

Довідково. Конкурс проводиться відповідно до наказу Міністерства юстиції України № 1818/5 від 01.06.2020 року «Про відновлення проведення конкурсу з відбору адвокатів , які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги». Відповідно до Порядку проведення конкурсу комісією проводиться конкурс з відбору адвокатів, який складається з двох етапів. Проведення першого етапу конкурсу у Полтаві було передбачено у термін 11 – 13 березня 2020 року, а другого у термін 16 – 19 березня 2020 року, проте у зв’язку з запровадження карантину він був відтермінований і наразі комісія з відбору адвокатів відновила свою роботу в проведені конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги.