22 квітня 2021 року на базі Полтавського юридичного інституту в режимі ZOOM-конференції був проведений круглий стіл на тему «Медіація в Україні: перспективи та проблеми впровадження»

Надрукувати Надрукувати

Співорганізаторами заходу  виступили доцентка кафедри цивільного, господарського і фінансового права ПЮІ НЮУ Губанова О.В. та комітет освіти і науки Ради студентського самоврядування ПЮІ НЮУ.

Своїми міркуваннями з питань впровадження інституту медіації в Україні поділилися Петрова Ірина, кандидат юридичних наук, нотаріус Київського міського нотаріального округу, голова Центру медіації НПУ, медіатор; Ірина Попіка, адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ; Дмитро Піддубний, медіатор, адвокат, партнер АО «Маліннікова, Курбала та Партнери»,  Губанова Ольга Валеріївна. До роботи круглого столу долучилися в якості спікерів і студенти ПЮІ: Атаман Дарія, Коваленко Анна-Марія,  Яременко Інна.

Обговорили позитивні та негативні риси медіації; можливості медіації та сферу її застосування у нотаріальному процесі, в роботі адвоката; дійшли спільної думки про важливість застосування медіації у сімейно-правових спорах, особливо коли мова іде про найкраще забезпечення інтересів дитини; торкнулися проблем застосування медіації у публічно-правових спорах; розглянули різні моделі медіації та зарубіжний досвід її правового регулювання.

У подальшому вирішили систематично проводити такого роду заходи, присвячені обговоренню різних проблемних питань запровадження процедури медіації, до яких будуть залучені науковці, представники різних юридичних професій, професійні медіатори тощо.