17 травня 2021 року у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого у режимі відео конференції сервісу Google Meet відбулося чергове засідання дискусійної групи «English Club» (керівники доц. Кравцова Н.Г., викл. Перебийніс Ю.В.), присвячене Дню Європи

Надрукувати Надрукувати

Спікери –  студенти групи ПІ-11 –  зосередилися на історії створення і розвитку Європейського Союзу, розкритті змісту діяльності його базових інститутів та визначенні особливостей права ЄС.

 Зокрема, студентки Вродливець А., Дмитренко А. та Короленко В. підготували презентацію про цікаві й маловідомі факти щодо створення, генези та функціонування Європейського Союзу. Доповідачі висвітлили питання територіальності ЄС, динаміки збільшення членства в організації, розкрили зміст девізу ЄС – «Єдність у різноманітності» тощо. Неабиякий інтерес аудиторії викликала інформація про те, що згідно продовольчих норм ЄС, морква, помідори й ревінь визнаються за фрукти!

Презентація студентів Головні Я. та Загребельного Я. була присвячена семи керівним органам Європейського Союзу. Доповідачі деталізували зміст діяльності, принципи керівництва і взаємодії інституцій ЄС, визначили їхні  акти і процедури. Спікери обґрунтували втілення шести базових цінностей ЄС – поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права, поваги до прав людини – у діяльності цих організацій.

Виступ студенток Васюти В., Кулайстри В. та Лаліашвілі А. був присвячений питанням правової системи Європейського Союзу. Доповідачі акцентували унікальний характер європейського права, схарактеризували примат права ЄС над національним правом країн-учасниць та визначили поняття первинного та вторинного права Європейського Союзу.

За традицією, підсумком засідання став підготовлений студентами Боровиком Вл., Калініченко Л. та Колесник Я. бліц-квіз, який виявив найбільш уважних та ерудованих учасників дискусії.