16 жовтня 2015 року в приміщенні Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл на тему: «Місцеві вибори 2015: проблеми теорії та практики»

Надрукувати Надрукувати

До участі в роботі круглого столу були запрошені члени Полтавської обласної виборчої комісії, Полтавської районної виборчої комісії, працівники відділу адміністрування Державного реєстру виборців Полтавської обласної державної адміністрації, науково-педагогічні працівники та студенти Полтавського юридичного інституту.

Особливу увагу учасників круглого столу привернула доповідь начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців Полтавської обласної державної адміністрації Юрія Вікторовича Северина, в якій він зосередив свою увагу на особливостях цьогорічного виборчого законодавства взагалі та адмініструванні Державного реєстру виборців зокрема.

Завідувач кафедри кримінального, адміністративного та трудового права доцент Лемешко Олександр Миколайович акцентував увагу учасників круглого столу на особливостях проведення місцевих виборів у межах територій Донецької та Луганської областей, які підконтрольні Україні, та забезпечення права голосу внутрішньо переміщених осіб.

Доцент кафедри кримінального, адміністративного та трудового права Божко Володимир Миколайович ознайомив учасників круглого столу із цьогорічними особливостями голосування виборців за місцем свого перебування.

Асистент кафедри кримінального, адміністративного та трудового права Любченко Олексій Олександрович розповів про порядок підрахунку голосів виборців та встановлення результатів голосування як за багатомандатними, так і за одномандатними виборчими округами.

Доцент кафедри кримінального, адміністративного та трудового права Полховська Інна Костянтинівна привернула увагу присутніх до теоретичних та практичних проблем реалізації чинного виборчого закону щодо гендерних квот у виборчих списках місцевих осередків політичних партій.

Підсумовуючи дискусію, що супроводжувала виступи доповідачів, було наголошено на важливому значенні організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 року, які проходять в надзвичайно складній внутрішній ситуації та міжнародному становищі, у повній відповідності до діючого законодавства, максимально прозоро та з найменшою кількістю порушень. Було відзначено, що саме демократичність та законність цих виборів є визначальними для здійснення влади на місцях в умовах наділення органів місцевого самоврядування більш ширшими повноваженнями як одного із основних напрямків конституційно-правової реформи на сучасному етапі.