Традиційно викладачі ПЮІ провели щорічний дводенний Медико-правовий форум

Надрукувати Надрукувати

П`ятий рік поспіль, вже традиційно, відбувся щорічний V Медико-правовий форум. 9-10 грудня 2021 року на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого здійснював свою роботу офлайн та паралельно з трансляцією онлайн у Zoom V  Медико-правовий форум, який був присвячений темі «Правове регулювання діяльності у сфері охорони здоров’я: корупційні виклики під час пандемії».

Форум став чудовим майданчиком для спілкування та обміну думками, ідеями під час пандемії COVID-19 між правниками (як науковцями, так і практиками), медиками, фармацевтами та фахівцями у сфері державного управління.

У цьому році організаторами Форуму виступили: Національна академія правових наук України, Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України та його структурний підрозділ – лабораторія дослідження проблем національної безпеки у сфері публічного здоров’я, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Консультативна Місія Європейського Союзу в Україні, Громадська організація «Асоціація фармацевтичного та медичного права», Громадська організація «Всеукраїнська асоціація кримінального права». Серед запрошених гостей в роботі Форуму прийняли участь представники наукової спільноти з Польщі, ФРН, Латвії, Туреччини.

Працівники Полтавського юридичного інституту стали активними учасниками та організаторами Форуму. Зокрема, в організації Форуму взяли участь: Наталія Гуторова – д.ю.н., професорка кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін ПЮІ НЮУ імені Ярослава Мудрого, академік НАПрН України, голова Полтавського осередку ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права» та голова ГО «Асоціація фармацевтичного та медичного права», Віталій Пашков – д.ю.н., професор, професор кафедри цивільного, господарського та фінансового права ПЮІ НЮУ імені Ярослава Мудрого, член правління ГО «Асоціація фармацевтичного і медичного права», Андрій Гаркуша – к.ю.н., доцент, в.о. завідувача кафедри цивільного, господарського і фінансового права ПЮІ НЮУ імені Ярослава Мудрого та член ГО «Асоціація фармацевтичного та медичного права», Тетяна Михайліченко – к.ю.н., доцентка, доцентка кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін ПЮІ НЮУ імені Ярослава Мудрого, секретар Полтавського осередку ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права» та членкиня ГО «Асоціація фармацевтичного та медичного права», Сидоренко Анна – к.ю.н., доцентка, доцентка кафедри конституційного, адміністративного, екологічного та трудового права ПЮІ НЮУ імені Ярослава Мудрого та членкиня ГО «Асоціація фармацевтичного та медичного права», Нога Петро – асистент кафедри цивільного, господарського і фінансового права ПЮІ НЮУ імені Ярослава Мудрого.

Медико-правовий форум був присвячений обговоренню експертами наступних актуальних питань сьогодення: міжнародному, вітчизняному та іноземному  досвіду забезпечення прав людини у сфері охорони здоров’я, їх реалізації, забезпеченню ефективності роботи апарату судів в умовах пандемії COVID-19, корупційним викликам у сфері медичної та фармацевтичної діяльності, гендеру і правам людини в сфері охорони здоров’я, кримінальним правопорушенням проти здоров’я людини та проти публічного здоров’я в Проєкті нового КК України.

 Саме з таких тем були сформовані відповідні панельні дискусії, які були очолені модераторами (Андрій Гаркуша, Віталій Гацелюк, Наталія Гуторова, Віталій Пашков, Роман Майданик, Владислава  Батиргареєва, Юрій Баулін).

Робота Форуму розпочалась з вітального слова  Наталії Гуторової. До привітання також долучились Олексій Соловйов – д.м.н., д.ф.н, професор, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Тетяна Бойко – заступниця голови Національної служби здоров’я України, Олександр Петришин – д.ю.н., професор, академік НАПрН України, президент Національної академії правових наук України, академік НАПрН України, Леся Руденко – к.м.н., заступниця директора наукового медичного видавництва ALUNA (Польща), наукова редакторка журналів “Wiadomości Lekarskie” (Scopus) та “Acta Balneologica” (Web of Science), членкиня Польського Лікарського Товариства та Польського Товариства Громадського Здоров’я, Віталій Гацелюк – к.ю.н., національний менеджер програм з питань правової реформи, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Владислава Батиргареєва – д.ю.н., професорка, директорка НДІ вивчення проблем злочинності ім. акад. В. В. Сташиса НАПрН України, членкиня ГО «Союз юристів України» та «Всеукраїнська асоціація кримінального права», Алла Котвіцька – д.ф.н., професорка, ректорка Національного фармацевтичного університету, Бойчук Юрій – д.п.н., ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України та Микола Холоденко – начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у м. Києві.

Чи не найбільш жваві дискусії відбулися під час обговорення питань забезпечення прав людини у сфері охорони здоров’я в умовах пандемії COVID-19 та кримінальним правопорушенням проти здоров’я людини та проти публічного здоров’я в Проєкті нового Кримінального кодексу України, корупційним викликам у медицині та фармації.

Підводячи підсумки Форуму варто зазначити, що він став чудовою платформою для комунікації та дружнього спілкування правників, медичних та фармацевтичних працівників, результати якого знайдуть своє відображення у наукових статтях індексованих у наукометричній базі Scopus.