Повернення частини коштів, сплачених за навчання студентів – можливе!

Надрукувати Надрукувати

Як повернути частину коштів, сплачених за навчання студентів у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого?

Оскільки 31 грудня 2021 року закінчується граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи для платників податку на доходи фізичних осіб, які мають право на податкову знижку, вважаємо за обов’язок нагадати, що таке податкова знижка, або іншими словами, як повернути собі частину сплачених за навчання коштів.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, відповідно до підпункту 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 та статті 166 Податкового кодексу України, – це, зокрема, документально підтверджена сума витрат платника податку, за наслідками звітного податкового року, сплачених ним на користь Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення.

Відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Таким чином, якщо сам студент, або будь-хто із його батьків, інший із подружжя, упродовж минулого року офіційно працювали за трудовим або цивільно-правовим договорами й сплачували податок із доходів фізичних осіб, а також оплачували своє навчання, або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення, вони мають право на податкову знижку.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують платника і особу, яка звертається за податковою знижкою.

Розмір податкової знижки становить 18 % від оплаченої упродовж одного року вартості навчання. Щоправда, загальний розмір податкової знижки в звітному році не повинен перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку.

То ж, наприклад, якщо батько за навчання свого сина у Полтавському юридичному інституті упродовж минулого, 2019 року, сплатив 20.000 грн., а за цей же період отримав 100.000 грн. у вигляді заробітної плати, то розмір податкової знижки, право на отримання якої він має, становить 3600 грн.

Задля отримання податкової знижки потрібно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків до 31 грудня 2020 року наступні документи:

  • декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2019 податковий рік. Подати таку декларацію для отримання податкової знижки можна як особисто, так і в електронному вигляді через Електронний кабінет платника (https://cabinet.sfs.gov.ua/);
  • довідку про доходи за звітний рік за формою, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України 27 серпня 2004 року № 192 (у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 05 червня 2015 року № 591);
  • копію паспорта особи, яка звертається за податковою знижкою, її ідентифікаційний номер;
  • копію договору про надання освітніх послуг та копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати;
  • заяву, із зазначенням номера рахунку в установі банку, на який буде перерахована податкова знижка.

У разі компенсації вартості здобуття вищої освіти у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого членом сім’ї першого ступеня споріднення, то ще слід надати документ, який підтверджує ступінь такого споріднення (наприклад, свідоцтво про народження дитини чи копію свідоцтва про шлюб).

Податок підлягає поверненню упродовж 60 календарних днів із дня подання всіх документів.

Зверніть увагу, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

Головне управління

Державної податкової служби

в Полтавській області