10 листопада 2022 року в Полтавському юридичному інституті відбувся круглий стіл за темою «Проблемні питання призначення та проведення судових експертиз»

Надрукувати Надрукувати

10 листопада 2022 року в Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл за темою «Проблемні питання призначення та проведення судових експертиз», організований кафедрою кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту та Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України.

0-

У заході взяли участь науковці Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, зокрема: завідувач кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту, д.ю.н., проф. Тітко І.А.; к.ю.н. доц. Гринько Л.П., к.ю.н., доц. Шевчик С.О.; к.ю.н., ас. Гнатюк А.Ю.; к.ю.н., ас. Скрипник А.В.; ас. Аббасова Д.Л.; ас. Чолан М.В.

1

До дискусії в рамках роботи круглого столу долучилися й практичні працівники. Зокрема, Полтавський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України представляли: заступник директора Полтавського НДЕКЦ МВС, завідувач відділу криміналістичних видів дослідження Сахненко О.В.;  завідувач сектору біологічних досліджень та обліку Конюка О.Ю.; старший судовий експерт відділу економічних досліджень Дивнич А.В.; старший судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності, к.т.н. Лещенко М.В.; судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Нікуліна С.Є.; судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень, к.т.н. Соловчук К.Ю.

У роботі круглого столу взяли участь керівник Полтавської обласної прокуратури, д.ю.н., проф. Столітній А.В. та начальних відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення Спірідонов В.В.

Від Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» брала участь завідувач сектору психологічних та лінгвістичних досліджень Єгорова Т.М.

Хорольський районний суд Полтавської області представляв голова суду Старокожко В.П.

Також до заходу були залучені працівники слідчого управління ГУНП в Полтавській області, зокрема заступник начальника відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності Шульга О.М.; старший слідчий-криміналіст відділу розслідування злочинів, скоєних проти особи Мартинюк О.М.; слідчий відділу розслідування злочинів, скоєних у сфері транспорту Стець М.В.

Виступи учасників заходу були присвячені проблемним питанням призначення та проведення судових експертиз.

Відкриваючи захід, завідувач кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін д.ю.н., проф. Тітко І.А. акцентував увагу на унікальності «Круглого столу», яка полягає у тому, що в межах заходу здійснюється обговорення актуальних проблемних питань, які постають при призначенні та проведенні різних видів експертиз. При цьому в обговоренні беруть участь науковці та практики від державних інститутів, діяльність яких пов’язана із тематикою «Круглого столу».

2

Досить жваву дискусію викликав виступ керівника Полтавської обласної прокуратури, д.ю.н., проф. Столітнього А.В. щодо проблемних питань, з якими стикаються правоохоронні органи при призначенні судових експертиз та за їх результатами.

3

Голова Хорольського районного суду Полтавської області Старокожко В.П. відмітив актуальність призначення судової експертизи у ході судового розгляду.

4

На проблемні питання під час призначення та проведення комп’ютерно-технічних досліджень акцентувала увагу судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС, к.т.н. Соловчук  К.Ю.

5

Власний погляд стосовно питання призначення та проведення будівельно-технічних та економічних експертиз висловив заступник начальника відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської  діяльності СУ ГУНП в Полтавській області Шульга О.М.

6

Своїми міркуваннями з приводу специфіки обстеження об’єктів будівництва, які постраждали під час воєнних дій, при проведенні будівельно-технічної експертизи поділилися старший судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності, Полтавського НДЕКЦ МВС, к.т.н. Лещенко М.В. та судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Полтавського НДЕКЦ МВС Нікуліна С.Є.

7

Старший судовий експерт відділу економічних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС Дивнич А.В. приділив увагу особливостям проведення судових економічних експертиз в умовах обмежень збору матеріалів під час воєнного стану.

8

Проблемним питанням призначення та проведення автотехнічних експертиз було присвячено доповідь слідчого відділу розслідування злочинів, скоєних у сфері транспорту СУ ГУНП в Полтавській області Стець М.В.

9

Актуальні питання щодо проведення комплексних психолого-лінгвістичних експертиз у кримінальних провадженнях у період збройної агресії Російської Федерації проти України розглянула завідувач сектору психологічних та лінгвістичних досліджень Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Єгорова Т.М.

10

Було піднято також питання призначення та проведення судово-балістичних експертиз асистентом кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту, адвокат Чоланом М.В.

11

Начальник відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового розслідування та підтримки публічного обвинувачення Спірідонов В.В. акцентував увагу на особливостях призначення судових експертиз у кримінальних провадженнях за фактами авіаційних і ракетних ударів, артилерійських обстрілів.

12

Про сучасний стан проведення молекулярно-генетичних експертиз із ідентифікацією особи зазначила завідувач сектору біологічних досліджень та обліку Полтавського НДЕКЦ МВС Канюка О.Ю.

13

Обговорювана проблематика логічно перейшла в дискусію щодо проблемних питань призначення та проведення молекулярно-генетичних експертиз, на чому детально зупинився старший слідчий-криміналіст відділу розслідування злочинів, скоєних проти особи СУ ГУНП в Полтавській області Мартинюк О.М.

14

Підбиваючи підсумки «круглого столу», гості й організатори відзначили унікальність проведеного заходу, який зміг об’єднати провідних українських фахівців та практиків, став майданчиком для обговорення актуальних питань призначення та проведення судових експертиз. Узагальнення правозастосовної практики та висновки, що були сформовані за результатами обговорення, послужать підґрунтям як для наукової розробки пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства, так і орієнтиром для правозастосовної діяльності.