15 грудня в День працівників суду студенти інституту підготували відкрите модельне судове засідання в межах наукового гуртка з цивільного права

Надрукувати Надрукувати

На засіданні наукового гуртка з цивільного права 15 грудня 2022 року студентами третього курсу (Старокожко Ольга, Шостак Денис, Колесник Яна, Мєдова Ірина, Карабанова Марина, Петренко Дмитро, Олаг Вікторія, Степаненко Альбіна, Лисенко Оксана) було презентовано відкрите модельне судове засідання як навчально-рольову гру.

1

Засідання було проведено за участі та під керівництвом викладачів кафедри цивільного, господарського і фінансового права (ас. Ноги Петра Петровича, доц. Гриценко Галини Григорівни, ас. Шимка Артема Романовича).

2 (2)

Дату проведення заходу було обрано недаремно. Так, 15 грудня в Україні відзначають професійне свято – День працівників суду.

3 (2)

Варто зазначити, що модельне судове засідання є важливою формою практичної підготовки майбутніх юристів, під час якого останні мають можливість більш поглиблено та комплексно  опанувати норми матеріального та процесуального права, розвинути практичні навички ведення судового процесу, судових дебатів, підготовки процесуальних документів.

4 (2)

Умови проведення модельного засідання були максимально наближені до реальних – «модельний» судовий процес відбувся в спеціально обладнаному для цього залі судових засідань (в ауд. 507-Б), кожен з майбутніх правників спробував себе в певній процесуальній ролі – головуючого судді, сторін, їх представників, свідків та експерта. Для його проведення було використано фабулу реальної судової справи. В межах обраного кейсу студенти розподілили між собою процесуальні статуси, на підставі аналізу законодавства та судової практики виробили позиції, підготували процесуальні документи (тобто сформували справу від «А до Я») та обрали «процесуальні правила гри» (моделювання відбувалося в межах загального позовного провадження).

5

Такі інтерактивні методики дозволяють задіяти почуття, емоції, вольові якості, проявити артистичні та ораторські здібності студентів, що фактично виключається під час занять у традиційних формах.

6Керівники гуртка по завершенню моделювання судового процесу відзначили високий рівень теоретичної  та практичної підготовки учасників, проаналізували та обговорили позиції сторін, винесене судове рішення,  а також окремі процедурні аспекти ведення судового процесу.

Титульна