Круглий стіл до Міжнародного дня прав людини

Надрукувати Надрукувати

15 грудня 2022 року в Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл «Забезпечення прав людини» за участі викладачів кафедри конституційного, адміністративного, екологічного та трудового права – Любченка Олексія Олександровича, Полховської Інни Костянтинівни й студентів другого курсу. Захід відбувся до Міжнародного дня прав людини, який з цього року офіційно відзначено згідно Указу Президента №854/2022.

Під час обговорення заслухали доповіді студентів групи 22-ПЮІ Кишкань Аліни,  Абрамова Олександра та студентки групи 23-ПЮІ Карпової Анастасії.

Так, Кишкань Аліна у межах доповіді «Основні види зобов’язань держави у сферідотримання прав людини» детально охарактеризувала позитивні та негативні зобов‘язання держави у сфері дотримання прав людини, їх нормативну основу та мету. Також було розглянуто питання правомірного обмеження прав людини, що має ґрунтуватися на «механізмі трикутника правомірності».

Карпова Анастасія представила доповідь «Забезпечення в Україні конституційних прав і свобод людини», що має особливе значення в умовах сьогодення. Студентка звернула увагу на стандарти правової держави під час воєнного стану, спираючись на аналіз положень Конституції України та Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Абрамов Олександр у доповіді «Особливості впровадження прав людини та правозахисної діяльності в окремих зарубіжних країнах» розповів про цінність і необхідність відповідних нормативних актів, судової практики щодо належного захисту й забезпечення прав і основоположних свобод людини в країнах Європейського Союзу, Африки та у арабських державах.

Вчергове пригадали преамбулу Загальної декларації прав людини, що кожна людина і кожний орган суспільства, мають шляхом освіти сприяти поважанню прав і свобод   і   забезпеченню,   шляхом   національних  і  міжнародних прогресивних   заходів,   загального   і  ефективного  визнання  і здійснення  їх  як  серед народів держав-членів Організації, так і серед народів територій, що перебувають під їх юрисдикцією.