17 березня 2023 року в Полтавському юридичному інституті відбувся круглий стіл за темою «Актуальні проблеми протидії злочинності в умовах воєнного стану»

Надрукувати Надрукувати

17 березня 2023 року в Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл за темою «Актуальні проблеми протидії злочинності в умовах воєнного стану», організований кафедрою кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту.

У заході взяли участь науковці Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, зокрема: д.ю.н., проф. Тітко І.А., к.ю.н., доц. Михайліченко Т.О., к.ю.н., доц. Гринько Л.П., к.ю.н., доц. Лемешко О.М., к.ю.н., доц. Шевчик С.О.,  к.ю.н., ас. Гнатюк А.Ю., д.ф., ас. Скрипник А.В.; ас. Аббасова Д.Л.

Фото 1

Захід відвідали також гості з міста-героя Харкова – науковці і викладачі нашої alma mater (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого): завідувачка кафедри кримінального процесу, д.ю.н., проф. Капліна О.В.; завідувач спеціальної кафедри «Досудового розслідування та правового забезпечення оперативно-службової діяльності СБУ» Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ, к.ю.н., доц. Гриненко С.О. та старший викладач зазначеної кафедри Членов М.В.

Фото 2

До дискусії в рамках роботи круглого столу долучилися й практичні працівники. Зокрема, співорганізатора заходу (Полтавський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України) представляли: завідувач сектору біологічних досліджень та обліку Канюка О.Ю.; судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень, к.т.н. Соловчук К.Ю. Як практики в експертній діяльності у круглому столі взяли участь також фахівці Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса»: завідувач Полтавського відділення Козир А.В.; завідувач сектору психологічних та лінгвістичних досліджень Єгорова Т.М.; провідний науковий співробітник Браїлко Ю.І.

Фото 3

У роботі круглого столу взяли участь представники прокурорської спільноти. Так, від імені Полтавської обласної прокуратури до участі в обговоренні проблемних питань долучилися начальник відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення Спірідонов В.В. та прокурор відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Верблюд М.Г. Від Полтавської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері до заходу долучився її керівник Зубко В.В. Київську окружну прокуратуру міста Харкова Харківської області представляв прокурор Детюк М.С.

Думки практиків, які проводять досудове розслідування, презентували працівники різних правоохоронних органів. До дискусії долучився заступник начальника відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП в Полтавській області Тищенко І.В. У роботі круглого столу від Державного бюро розслідувань брав участь керівник першого слідчого відділу Територіального управління у м. Полтава Глуховеря О.В. Безпековий блок представляв заступник начальника слідчого відділу УСБУ в Полтавській області Димарь Ю.С.

Адвокатську спільноту в рамках дискусії представляв гість з міста-героя Харкова адвокат, керуючий партнер АО «Відсіч» Олійник О.А.

Від суддівської спільноти до участі у заході доєднався голова Октябрського районного суду м. Полтави Савченко А.Г.

Виступи учасників заходу були присвячені проблемним питанням боротьби зі злочинністю в умовах воєнного стану.

Відкриваючи захід, завідувач кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін д.ю.н., проф. Тітко І.А. привітав фахових учасників та підкреслив унікальність «Круглого столу», що полягає у забезпеченні можливості обговорити проблемні питання протидії злочинності в умовах воєнного стану як у теоретичній площині (з точки зору науковців), так і в практичній площині (з точки зору прокурорів, слідчих, експертів, адвокатів та суддів). Водночас привабливість заходу полягає не лише у багатовекторності думок, але й у значному практичному досвіді його учасників.

Фото 4

У рамках першої доповіді заступник начальника слідчого відділу УСБУ в Полтавській області Димарь Ю.С. на основі практичної діяльності окреслив загальні особливості здійснення досудового розслідування слідчими органів безпеки кримінальних правопорушень, передбачених статтею 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

Фото 5

Під час наступної доповіді прокурор Київської окружної прокуратури м. Харкова Харківської області Детюк М.С. з точки зору діяльності процесуального керівника розкрив специфіку проведення первинних процесуальних дій в рамках досудових розслідувань ракетних нападів на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Фото 6

Проблемні питання розслідування військових кримінальних правопорушень в умовах воєнного стану були підняті керівником Полтавської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Зубком В.В., який звернув увагу, зокрема, на недостатню гнучкість кримінального законодавства з урахуванням останніх законодавчих новацій щодо кримінальної відповідальності військовослужбовців.

Фото 7

До висвітлення проблем правового характеру у своєму виступі звернувся заступник начальника відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП в Полтавській області Тищенко І.В.

Фото 8

Доповідь судового експерта відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень, к.т.н. Полтавський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України Соловчук К.Ю. торкнулася практичних складнощів, з якими стикаються представники сторони обвинувачення під час проведення процесуальних дій з девайсами, а також «лайфхаків» від експерта задля того, щоб запобігти втраті цифрових даних.

Фото 9

Керівник першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань у м.Полтава Глуховеря О.В. під час виступу торкнувся правових складнощів досудового розслідування кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби з урахуванням, зокрема, законодавчих змін згідно із законом України № 2839-IX, від 13.12.2022 р. (щодо неможливості застосування пільгових кримінально-правових інститутів щодо окремих військових злочинів).

Фото 10

Цікаві сучасні тенденції психолого-лінгвістичних експертиз в кримінальних провадженнях щодо інформаційної безпеки держави Україна у своїх доповідях розкрили фахівці Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса завідувач сектору психологічних та лінгвістичних досліджень Єгорова Т.М. та провідний науковий співробітник Браїлко Ю.І.

Фото 11

З комплексною та практично орієнтованою доповіддю щодо проблемних питань кваліфікації діяльності приватних воєнних компаній у війні проти України виступив завідувач спеціальної кафедри «Досудового розслідування та правового забезпечення оперативно-службової діяльності СБУ» Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ, к.ю.н., доц. Гриненко С.О., в рамках якої було розкрито не лише міжнародно-правове підґрунтя для належної правової оцінки, але й правозастосовні переваги й недоліки кожного з виокремлених спікером підходів.

Фото 12

Розпочатий Гриненком С.О. дискусійний напрямок було підтримано старшим викладачем спеціальної кафедри «Досудового розслідування та правового забезпечення оператвино-службової діяльності СБУ» Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ, Членовим М.В., виступ якого стосувався складнощів у кваліфікації правопорушень, які у значній кількості вчиняються як під час активних бойових дій, так і під час окупації окремих територій України.

Фото 13

У своєму виступі начальник відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення Полтавської обласної прокуратури Спірідонов В.В. торкнувся проблемних питань практичного характеру під час розкриття кримінально-караних операцій з гуманітарною допомогою, благодійними пожертвами або безоплатною допомогою.

Фото 14

У доповіді прокурора відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Полтавської обласної прокуратури Верблюда М.Г. було висвітлено питання застосування затримання та застосування запобіжних заходів до осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України.

Фото 15

Початок гострої дискусії учасників круглого столу ознаменувала доповідь представника адвокатської спільноти, керуючого партнера АО «Відсіч» Олійника О.А., в рамках якої окрему увагу було приділено практичним проблемам обрахування строків досудового розслідування в умовах воєнного стану.

Фото 16

Із завершальною доповіддю, присвяченою проблемним питанням проведення молекулярно-генетичної експертизи в умовах воєнного стану, виступила завідувач сектору біологічних досліджень та обліку Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Канюка О.Ю.

Фото 17

Підбиваючи підсумки «круглого столу», гості й організатори відзначили унікальність проведеного заходу, який зміг об’єднати провідних українських фахівців та практиків, став майданчиком для обговорення актуальних питань боротьби зі злочинністю в умовах воєнного стану. Узагальнення правозастосовної практики та висновки, що були сформовані за результатами обговорення, можуть стати підґрунтям як для наукової розробки пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства, так й орієнтиром для правозастосовної діяльності.

Полтавський юридичний інститут завжди радий вітати у своїх стінах фахових представників юридичної професії, відкритих до науково-практичної комунікації з актуальних проблем юриспруденції в умовах воєнного стану.