Кафедра кримінального права та кримінально-правових дисциплін

Надрукувати Надрукувати

Викладачі кафедри

Тітко Іван Андрійович – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін.

Член Всеукраїнської громадської організації «Асоціація кримінального права», член Науково-консультативної ради при Верховному Суді,  член координаційного бюро з проблем кримінального процесу відділення кримінально-правових наук Національної академії правових наук України, адвокат.

У 2009 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за темою «Нормативна сутність оцінних понять у кримінально-процесуальному праві України»; у 2016 р. – дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за темою «Нормативне забезпечення та практика реалізації приватного інтересу в кримінальному процесі України».

Є автором понад 100 наукових праць, серед яких 2 одноосібні монографії, статті у фахових наукових виданнях, тези доповідей на наукових конференціях. Співавтор 2 підручників з кримінального процесу. Автор понад 10 публікацій у виданнях прикладного спрямування (журнали Адвокатське бюро, Місцеве самоврядування).

Забезпечує викладання таких навчальних дисциплін: «Кримінальний процес», «Теорія і практика кримінального процесуального доказування», «Відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням». Є координатором напряму «Кримінальна юстиція» в межах магістерської програми Полтавського юридичного інституту.

Лауреат іменної стипендії Верховної Ради України для молодих учених-докторів наук (2022 р.), іменної стипендії Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених (2019 р.), стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених (2018 р.), іменної стипендії міського голови для молодих учених м. Полтави (2016 р.).

Коло наукових інтересів: консенсуальні кримінально-процесуальні правовідносини, докази і доказування у кримінальному процесі, відшкодування шкоди у кримінальному процесі.

 

Гуторова Наталія Олександрівна – доктор юридичних наук, професор, професор кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін, академік Національної академії правових наук України.

Членкиня Всеукраїнської громадської організації «Асоціація кримінального права», членкиня науково-консультативної ради при Конституційному Суді України, адвокат.

У 1996 р. захистила дисертацію “Вчинення злочину організованою групою осіб (кримінально-правовий аспект)” на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук, у 2002 р. – докторську дисертацію «Проблеми кримінально-правової охорони державних фінансів України». У 2000 р. їй присвоєне вчене звання доцента, у 2003 р. – професора.

У 2018 р. пройшла наукове стажування в Університеті прикладних наук, технологій, бізнесу і дизайну, місто Вісмар, Федеративна Республіка Німеччина за програмою “Правова методологія та освітні методи в Німеччині для викладачів університетів” (“Legal Methodology and Teaching Methods in Germany for University Lectures”).

Автор понад 150 наукових праць, у тому числі монографії та 5 навчальних посібників, наукових статей, серед яких статті в наукових виданнях, що індексуються у наукометричних виданнях Scopus та Web Science.

Член редакційної колегії наукових видань: “Wiadomości Lekarskie”, Польща (журнал індексується наукометричною базою Scopus), Socrates of the Faculty of Law of Rīga Stradiņš University, Латвія, Право України, Медичне право, Вісник Національної академії правових наук України.

Підготувала 10 кандидатів юридичних наук.

Забезпечує викладання таких навчальних дисциплін: «Кримінальне право»,  «Теорія та практика призначення покарання», «Реалізація кримінальної відповідальності».

Член Міжнародної асоціації кримінального права (AIDP) та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація кримінального права». Входила до складу комісії з місцевого самоврядування та територіального устрою України як член Конституційної Асамблеї, брала участь у розробці відповідних розділів проекту Конституції України. Нагороджена почесним знаком МВС України «За відзнаку в службі» (1998 р.), премією МВС України «За розвиток науки, техніки та освіти» ІІ ступеня (2002 р.), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2004 р.), орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня (2004 р.). Лауреат премії імені Ярослава Мудрого (2005р.), має почесне звання «Заслужений юрист України» (2008 р.).

Коло наукових інтересів: реалізація кримінальної відповідальності, співучасть у злочині, організована злочинність, кримінальна відповідальність за злочини у сфері господарської діяльності, кримінальна відповідальність за злочини проти громадського здоров’я, у сферах медичної та фармацевтичної діяльності.

 

Гринько Лариса Петрівна – кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін.

Членкиня Всеукраїнської громадської організації «Асоціація кримінального права», адвокат.

У 2008 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему «Ситуаційна зумовленість тактики слідчих дій» (спеціальність 12.00.09). Науковий ступінь присуджено у 2008 р., наукове звання доцент – у 2013 р. Гринько Л.П. є членом Конгресу криміналістів, Всеукраїнської асоціації кримінального права, Національної асоціації адвокатів України.

Є автором близько 40 наукових праць у наукових фахових виданнях та збірниках наукових доповідей вітчизняних та міжнародних конференцій.

Забезпечує викладання таких навчальних дисциплін: “Криміналістика”, “Криміналістичні експертизи”, “Методика розслідування окремих видів кримінальних правопорушень” .

Коло наукових інтересів: дослідження проблем криміналістичної техніки і тактики, методики розслідування злочинів, судової експертизи.

 

Лемешко Олександр Миколайович – кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін (за сумісництвом).

Член Всеукраїнської громадської організації «Асоціація кримінального права», адвокат, перший заступник голови Полтавської обласної ради.

У 2001 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за темою «Кримінально-правова оцінка потурання вчиненню злочину».

Є автором більше 75 наукових робіт, серед яких найвагомішими є: «Кримінально-правова оцінка потурання вчиненню злочину» (2003 р.), «Кримінально-правова оцінка легалізації наркодоходів» (2004 р.), «Корупція, відповідальність, компроміс: адміністративні та кримінально-правові аспекти» (співавтор, 2010 р.), «Теоретичні основи забезпечення якості кримінального законодавства та правозастосовчої діяльності у сфері боротьби зі злочинністю в Україні» (співавтор, 2011 р.). Брав участь у розробці ряду законопроектів.

Забезпечує викладання таких навчальних дисциплін: «Кримінальне право», «Кримінально-правова кваліфікація».

Коло наукових інтересів: психологія та кримінальна відповідальність.

Михайліченко Тетяна Олександрівна – кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін.

Членкиня Всеукраїнської громадської організації «Асоціація кримінального права» та громадської організації «Асоціація фармацевтичного та медичного права». Неодноразово брала участь в роботі шкіл з кримінального права (2014 р., 2015 р., 2016 р., 2019 р. та 2020 р.), організованих Координатором проектів ОБСЄ в Україні. Учасниця щорічних Харківського Міжнародного юридичного форуму, Львівського форуму кримінальної юстиції та Медико-правового форуму, а також ряду інших наукових заходів.

Влітку 2019 р. пройшла наукове стажування в Університеті прикладних наук, технологій, бізнесу і дизайну, м. Вісмар, Федеративна Республіка Німеччина за програмою “Правова методологія та освітні методи в Німеччині для викладачів університетів” (“Legal Methodology and Teaching Methods in Germany for University Lectures”). У 2022 р. пройшла підвищення кваліфікації «Парадигма вищої освіти в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття».
У 2012 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за темою: «Кримінальна відповідальність за порушення обов’язку щодо зберігання чужого майна (аналіз складу злочину та проблеми кваліфікації)».

Є авторкою понад 120 наукових та науково-методичних робіт, серед яких статті у фахових наукових виданнях та виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus та Index Copernicus, розділи у колективних монографіях, тези доповідей на наукових конференціях, полілогах та ін.

Забезпечує викладання таких навчальних дисциплін: «Кримінальне право», «Кримінальна відповідальність за господарські злочини» та «Теорія та практика призначення покарання», а також «Проблеми правозастосування: Кримінальне право України» для студентів денної та заочної форм навчання.

Лауреатка іменної стипендії міського голови для молодих учених м. Полтави (2020 р.).

Коло наукових інтересів: кримінальні правопорушення проти власності, кримінальна відповідальність за правопорушення у сферах медичної та фармацевтичної діяльності, громадського здоров’я, реалізація кримінальної відповідальності.

 

 

Аббасова Дарія Лазимівна – доктор філософії, асистент кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін.

Адвокат. Автор понад 30 наукових публікацій.

У 2020 році закінчила Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого (диплом магістра права з відзнакою). З 2020 року по 2023 рік – аспірантка кафедри кримінального процесу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. У 2023 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії (спеціальність 081 «Право») за темою «Правове забезпечення та реалізація етичних норм у кримінальному процесі України».

Забезпечує викладання навчальних дисциплін «Кримінальне право. Загальна частина», «Кримінальне право. Особлива частина», «Теорія і практика кримінально-правової кваліфікації», «Досудове розслідування кримінальних правопорушень».

Коло наукових інтересів: забезпечення права на захист, реалізація приватного інтересу у кримінальному процесі, відшкодування шкоди у кримінальному провадженні.

Гнатюк Андрій Юрійович – кандидат юридичних наук, асистент кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін.

У 2016 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за темою «Функціональна структура кримінальної процесуальної діяльності прокурора у досудовому провадженні» (спеціальність – 12.00.09).

Є автором понад 10 публікацій наукового та практичного спрямування.

Забезпечує викладання таких дисциплін: «Стратегія і тактика захисту у кримінальному провадженні», «Досудове розслідування кримінальних правопорушень», «Основи доказування у кримінальному судочинстві».

Лауреат іменної стипендії міського голови для молодих учених м. Полтави (2019 р.). Практикуючий адвокат.

Сфера наукових інтересів: змагальність сторін кримінального процесу, функції прокурора за чинним процесуальним законодавством, дослідження проблематики реалізації стороною захисту своїх прав у досудовому провадженні.

 

Скрипник Андрій Володимирович, доктор філософії, асистент кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін.

Член Всеукраїнської громадської організації «Асоціація кримінального права»

У 2018 році закінчив Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та здобув професійну кваліфікацію юриста (диплом магістра права з відзнакою). З 2018 року до 2021 року навчався в аспірантурі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (кафедра кримінального процесу). У 2021 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі юридичних наук за спеціальністю 081 «Право» за темою «Використання інформації з електронних носіїв у кримінальному процесуальному доказуванні».

Є автором понад 40 наукових праць, серед яких 5 статтей у фахових наукових виданнях, 1 стаття в іноземному періодичному науковому виданні, тези наукових доповідей і повідомлень.

Забезпечує викладання навчальних дисциплін «Кримінальний процес», «Процесуальні документи у кримінальному провадженні».

Коло наукових інтересів: докази  і  доказування,  допустимість  доказів,  цифрові  докази, електронні носії інформації, право на приватність, право на правову допомогу.

Чолан Михайло Васильович – асистент кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін (за сумістництвом).

З 1981 року по 2002 рік працював в органах прокуратури Полтавської області на посадах слідчого, прокурора району, заступника прокурора області. З 2005 по 2011 рік працював головою Карлівського районного суду Полтавської області. З 2011 року по даний час – практикуючий адвокат.

Забезпечує викладання таких дисциплін: «Кримінально-виконавче право», «Кримінологія».

 

Діяльність кафедри

 

Заходи, організовані/співорганізовані викладачами кафедри

  1. VІI Медико-правовий форум «Сучасні виклики в системі охорони здоров’я України (Полтава, 15 грудня 2023 р.)  (співорганізатори: проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О.).
  2. Круглий стіл «Судова експертиза у кримінальному процесуальному доказуванні: проблеми і перспективи» (Полтава,  08 грудня 2023 р.)                   (організатори: проф. Тітко І.А.,  доц. Гринько Л.П., асистенти: Аббасова Д.Л., Гнатюк А.Ю., Скрипник А.В.)
  3. Міжнародна наукова студентська конференція VІI Харківські кримінально-правові читання на тему: “Кримінально-правові рефлексії на актуальні виклики сьогодення” (Харків, 27-28 квітня 2023 р.) (співорганізаторка: доц. Михайліченко Т.О.)
  4. Круглий стіл «Актуальні проблеми протидії злочинності в умовах воєнного стану» (Полтава, 17 березня 2023р.) (організатори:  проф. Тітко І.А., асистенти: Аббасова Д.Л., Гнатюк А.Ю., Скрипник А.В.)
  5. Міжнародний круглий стіл «Правове регулювання епідемічної безпеки в умовах війни та поствоєнного відновлення», 29 червня 2023 р. (організатори: проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О.).
  6. Полілог «”Жива книга”: видатні науковці кримінального права» (20 грудня 2022 р., м. Полтава) (організатори: проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О.).
  7. VI Міжнародний медико-правовий форум (25 листопада 2022 р., м. Полтава.) (співорганізатори: проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О.).
  8. Круглий стіл «Проблемні питання призначення та проведення судових експертиз» (10 листопада 2022 р., м. Полтава) ( організатори: проф. Тітко І.А., доц. Гринько Л.П. спільно з Полтавським НДЕКЦ МВС України).
  9. Міжнародний круглий стіл «Правові питання епідемічної безпеки під час воєнного стану» (16 червня 2022 р., м. Полтава) (співорганізатори: проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О.).
  10. Сателітний захід «Медичне право та фармацевтичне право: виклики сьогодення» в межах Харківського міжнародного юридичного форуму. (21 вересня 2021 р., м. Харків.) (співорганізатори проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О.).
  11. Вебінар «Кримінальні правопорушення проти публічного здоров’я в проекті Кримінального кодексу України» (25 травня 2021 р.) (співорганізатори та доповідачі проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О.).
  12. IV Медико-правовий форум (11 грудня 2020 р., м. Харків) (організовано за участі проф. Гуторової Н.О. та доц. кафедри Михайліченко Т.О.).
  13. Інтернет-конференція “Правові засади епідемічної безпеки: виклики та перспективи”, 29 квітня 2020 р., Полтава (проф. Гуторова Н. О., доц. Михайліченко Т.О., ас. Рак С.В.)
  14. Освітній проект «Школа процесуального прокурора» (січень – квітень 2019 р.) (організовано доц.Тітком І.А.спільно з Прокуратурою Полтавської області).
  15. Всеукраїнський щорічний круглий стіл з кримінального процесу за темою «Арешт майна як захід забезпечення кримінального провадження: проблеми правозастосування» (м. Полтава, 18 квітня 2019 р.) (організовано викладачами кафедри).
  16. Всеукраїнська школа з медичного права (16-17 листопада 2019 р., м. Полтава) (організовано за участі проф.Гуторової Н.О.).
  17. Медико-правовий форум (6 грудня 2019 р., м. Харків) (організовано за участі проф.Гуторової Н.О.).

 

Заходи, де викладачі кафедри виступили спікерами

  1. Ас. Аббасова Д.Л. : вебінар «Проблемні питання відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП: практика ВС.» (серпень 2023 р.)
  2. Ас. Скрипник А.В.: тренінг для адвокатів «Останні тенденції судової практики у кримінальному провадженні: Верховний Суд» ( травень 2023 р.)
  3. Ас. Аббасова Д.Л. : вебінар для адвокатів Полтавської області « Особливості захисту прав водіїв у справах про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП» (квітень 2023 р.)
  4. Проф. Гуторова Н.О. взяла участь у фаховій дискусії з доповіддю: «Призначення покарання за Проєктом нового Кримінального кодексу України» Вища школа адвокатури (лютий 2023 р.)
  5. Ас. Аббасова Д.Л. виступила в ролі спікерки у взаємодії з Дія. Бізнес “Як побудувати кар’єру юриста” (лютий 2023 р.)
  6. Ас. Скрипник А.В.: тренінг для адвокатів Полтавської області: «Процесуальні новели кримінальної юстиції в умовах воєнного стану: законодавство і судова практика» ( лютий 2023 р.)
  7. Ас. Скрипник А.В. : спікер на тренінгу «Досудове розслідування кримінальних проступків у формі дізнання» ( січень 2023 р.)
  8. Проф. Гуторова Н. О.: цикл лекцій для Національної школи суддів України і Вищої школи адвокатури щодо Проєкту Кримінального кодексу України (протягом 2022 року).
  9. Ас. Скрипник А.В.: вебінар для адвокатів полтавської області «Процесуальні новели кримінальної юстиції в умовах воєнного стану» (травень 2022 р.).
  10. Ас. Гнатюк А. Ю. лекція для працівників банківських установ Полтавської області “»Корупція у банківській приватній сфері» (грудень 2021 р.).

  11. Доц. Михайліченко Т. О.: лекція для працівників банківських установ Полтавської області «Особливості кримінальних правопорушень у приватній сфері (корупційна складова)» (грудень 2021 р.).

  12. Проф. Гуторова Н.О. виступила спікером Осінньої школи з кримінального права, що проводиться Координатором проєктів ОБСЄ в Україні (вересень 2021);
  13. Проф. Гуторова Н.О. прочитала серію лекцій для суддів Верховного Суду та Вищого Антикорупційного Суду з питань розвитку кримінального законодавства та відповідальності за корупційні правопорушення (проект реалізовано за підтримки Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та в межах діяльності Національної школи суддів України).
  14. Проф. Гуторова Н.О. провела тренінг з питань етики, доброчесності та протидії корупції для студентів-правників, що проводився Університетом Східної Англії (Великобританія) у співпраці з Програмою USAID «Нове правосуддя» та зацікавленими правничими школами України (2021 р.).
  15. Доц. Бражник А. А прочитав лекцію для Служби судової охорони «Окремі питання правозастосування у діяльності судової служби охорони» (липень 2021 р.).
  16. Проф. Тітко І. А. провів тренінг для учасників Сертифікатної програми «Практичний курс з верховенства права» (організатори: USAD, Університет Південної Кароліни, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) (22 квітня 2021 р., м. Харків).
  17. Ас. Гнатюк А.Ю. провів тренінг для адвокатів «Провокація злочину» (організатори: Рада адвокатів Полтавської області) (5 квітня 2021 р., м. Полтава).
  18. Проф. Гуторова Н.О., як співавторка проєкту нового Кримінального кодексу, разом з проф. Хавронюком М. І. та доц. Пономаренком Ю. А. презентувала напрацювання робочої групи суддям Касаційного кримінального суду (11 грудня 2020 р.).
  19. Доц. Лемешко О.М. прочитав лекцію по програмі підвищення кваліфікації працівників ДВС «Концептуально-теоретичні, нормативно-правові та організаційно-інституційні аспекти інноваційної професійної діяльності в системі юстиції України» (організатор: Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого) (30 жовтня 2020 р., м. Полтава).
  20. Проф. Гуторова Н.О. стала спікеркою ІV Харківського міжнародного юридичного форуму (23-25.09.2020 р.)
  21. Доц. Михайліченко Т.О. стала спікеркою ІV Медико-правового форуму (11 грудня 2020 р., м. Харків)
  22. Проф. Гуторова Н.О. виступила з презентацією проєкту нового КК України на Львівському форумі кримінальної юстиції (17-18 вересня 2020 р.)
  23. Ас. Рак С.В. протягом вересня-жовтня 2020 р. читала лекції для вчителів правознавства на тему «Методика розв’язку юридичних казусів»
  24. Ас. Гнатюк А. Ю. 20 та 22 липня 2020 р. провів лекції для адвокатів Ради адвокатів Полтавської області на тему «Тимчасове вилучення майна та його арешт».
  25. Доц. Михайліченко Т.О. 9 та 16 липня 2020 р. прочитала лекції для адвокатів на тему «Кримінальні проступки та злочини: аналіз кримінально-правових положень Зміни, внесені ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» № 2617-VIII від 22.11.2018 р.».
  26. Доц. Лемешко О.М. прочитав лекцію по програмі підвищення кваліфікації арбітражних керуючих «Актуальні питання організації діяльності арбітражного керуючого» (організатор: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) (20 травня 2020 р., м. Харків).
  27. Проф. Гуторова Н. О.провела майстер-клас із дотримання академічної етики (13 травня 2020 р., м. Харків)
  28. Доц. Михайліченко Т.О.прочитала лекції адвокатам на тему “Кримінальний проступок та злочин: аналіз кримінально-правових положень” (липень 2020 р.)
  29. Ас.Полтава К.О., провела лекцію на тему «Права людини у контексті дотримання прав засуджених до позбавлення волі» у Полтавській виправній колонії № 64 у рамках Всеукраїнського тижня права та Всесвітнього дня прав людини (12 грудня 2019 р., м. Полтава).
  30. Ас.Рак С.В. виступила спікером на форумі «Право жінок на владу» на локації «Гендер і насильство. Психологічний і юридичний аспект» (2 грудня 2019р., м. Полтава).
  31. Проф.Гуторова Н.О. взяла участь у презентації навчального курсу Ради Європи на платформі HELP “Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини” (23 листопада 2019 р).
  32. Доц.Тітко І.А. провів лекцію-тренінг «Верховенство права у кримінальному процесі» для учасників Сертифікатної програми «Практичний курс з верховенства права» (організатори: USAD, Університет Південної Кароліни, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) (19 листопада 2019 р., м. Харків).
  33. Ас. Рак С.В. виступила спікером на форумі «Галерея реформ: Громадяни творять зміни» під егідою Національного антикорупційного бюро України (14 листопада 2019 р., м. Полтава).
  34. Проф. Гуторова Н.О. прочитала відкриті лекції у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка (11 жовтня 2019 р., м. Київ) та Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого (25 жовтня 2019 р., м. Харків) за Програмою академічних обмінів в рамках проекту ОБСЄ «Удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини».
  35. Доц.Тітко І.А. прочитав відкриті лекції у Запорізькому національному університеті (4 жовтня 2019 р.) та Ужгородському національному університеті (18 жовтня 2019 р.) за Програмою академічних обмінів в рамках проекту ОБСЄ «Удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини».
  36. Ас.Гнатюк А.Ю. виступив спікером на семінарі з підвищення кваліфікації для адвокатів, стажистів та помічників адвокатів (28 вересня 2019 р., м. Полтава).

 

Досягнення у роботі зі студентами

  1. Студентки Полтавськогою юридичного інститутут Марина Карабанова і Ольга Старокожко стали напівфіналістами всеукраїнських змагань – Турніру з консультування клієнтів, присвяченого темі «Протидія корупції, захист прав викривачів: актуальні для України виклики» ( грудень 2023 р.) (організовано Асоціацією юридичних клінік у партнерстві з Львівським державним університетом внутрішніх справ за сприяння Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) в межах проєкту «EU4Recovry — розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу. (тренер команди – проф. Тітко І.А.
  2. Студенти Полтавського юридичного інституту (Карина Войтенко, Катерина Юхименко, Вікторія Олаг, Дмитро Петренко) здобули перемогу у Всеукраїнському антикорупційному муткорті (грудень 2022 р.) (Всеукраїнський антикорупційний муткорт організовано НАБУ та НАЗК за сприяння ПРООН в Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та за підтримки EUACI, провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується Європейським Союзом, співфінансується і впроваджується МЗС Данії) (тренер команди – проф. Тітко І.А.)
  3. Студенти Полтавського юридичного інституту Бречко Єлизавета (науковий керівник – доц. Михайліченко Т.О.), Юхименко Катерина (науковий керівник – проф. Тітко І.А.), Старокожко Ольга (науковий керівник – доц. Бражник А.А.) здобули перемогу у першому турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.
  4. Конкурсна робота студентів Зозулі К. та Каландирця Я. здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі студентських творчих і наукових робіт «Прокурор майбутнього» (конкурс організовано Офісом Генерального прокурора, Тренінговим центром прокурорів України, Міністерством освіти і науки України) (науковий керівник – проф. Тітко І.А.).
  5. Студентка 3 курсу Дудка Т. С. здобула ІІІ місце на конкурсі студентських наукових робіт, який проводився в межах Міжнародного науково-практичного круглого столу «Кримінальне право в умовах глобалізації суспільних процесів: традиції та новації», присвяченого пам’яті академіка В. В. Сташиса (15.05.2020 р.) (науковий керівник – доц.Михайліченко Т.О.)
  6. Творча робота колективу студентів ПЮІ здобула 2 місце на X Всеукраїнській науковій конференції студентів та аспірантів «Актуальні питання кримінального процесу очима молодих дослідників».(22 травня 2019 р., м. Харків) (підготовка команди – доц. Тітко І.А.).
  7. Студенти ПЮІ здобули ІІІ місце (серед команд 24 закладів вищої освіти з різних регіонів України) у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з кримінального права. (24 квітня 2019 р., м. Кривий Ріг) (підготовка команди – ас. Рак С.В.).
  8. Команда ПЮІ здобула перемогу у І Всеукраїнському турнірі із кримінального процесу (23 березня 2019 р., м. Харків) (підготовка команди – доц. Тітко І.А.).
  9. Студенти ПЮІ здобули перемогу у другому щорічному конкурсі творчих та наукових робіт, організованому Генеральною прокуратурою України та МОН України (нагородження відбулось 29 січня 2019 р., м. Київ) (наукові керівники: доц. Тітко І.А., ас. Гнатюк А.Ю.).

 

Підвищення кваліфікації та наукова активність

  1. Ас. Аббасова Д.Л. взяла участь у навчальній програмі “Процесуальне інтерв’ю. Basic для викладачів закладів вищої освіти” (Київ, 15-17 листопада 2023 р.)
  2. Проф. Тітко І.А. , ас. Аббасова Д.Л. взяли участь у дводенному тренінгу             «Особливі методи розслідування злочинів і таємні свідки у практиці ЄСПЛ», організованому Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки американського народу, наданій через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Права людини в дії”  (Київ, 28-29 жовтня 2023 р. )
  3. Проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О., взяли участь у роботі Харківського міжнародного юридичного форуму ( Харків, 25-29 вересня  2023 р., НЮУ)
  4. Ас. Скрипник А.В. взяв участь в Всеукраїнській заочній науково-практичній конференція Перспективні напрями розвитку кримінальної юстиції в цифрову еру  ( Харків: НДІ вивчення проблем злочинності імені Акад. В.В. Сташиса НАПрН України, 24 липня 2023 р.)
  5. Проф. Тітко І.А. пройшов навчання:  «Застосування практики ЄСПЛ та положень національного законодавства у сфері протидії корупції» ( Київ, 6-7 червня 2023 р. ), « ChatGPT. Штучний інтелект і питання доброчесності» ( Київ, 8 червня 2023 р.) (Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні)
  6. Доц. Михайліченко Т.О. взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Кримінальне законодавство воєнного часу: правотворчі та правозастосовні проблеми» (Вінниця, 26 травня  2023 р., )
  7. Доц. Гринько Л.П. взяла участь у круглому столі «Судово-експертна діяльність в Україні : сучасний стан та перспективи розвитку» (Полтава, 18 травня 2023 р. )
  8. Ас. Гнатюк А.Ю. пройшов курс Міжнародного наукового стажування «Академічна доброчесність» (3 квітня -12 травня 2023 року), організованого Польсько-українською фундацією «Інститут Міжнародної Академічної і Наукової Співпраці» (IIASC) на базі Вищої Духовної Семінарії (SAC) в Олтажеві, Польща
  9. Проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О., ас. Гнатюк А.Ю. взяли участь у роботі Міжнародного медико-правового форуму ( 25 листопада  2022 р., м. Полтава).
  10. Проф. Гуторова Н.О., доц. Михайліченко Т.О., взяли участь у роботі VІ Харківського міжнародного юридичного форуму (5 жовтня 2022р. м. Харків, НЮУ)
  11. Проф. Гуторова Н.О, доц. Михайліченко Т.О. взяли участь у всеукраїнському науковому читанні присвячено пам’яті Гладуна З.С. Медичне право України: історичні аспекти, новітні тенденції та перспективи розвитку (11липня 2022 р. , Львів )
  12. Проф. Гуторова Н.О., проф. Тітко І.А. , доц. Михайліченко Т.О., взяли участь VIII (XXI) Львівському форуму кримінальної юстиції «Українська кримінальна юстиція в умовах війни» (09-12 червня 2022 Україна, Львів, ЛьвДУВС, ОБСЄ, Justtalk )
  13. Проф. Гуторова Н.О., проф. Тітко І.А., доц. Михайліченко Т.О. взяли участь у роботі Міжнародного медико-правового форуму (9-10 грудня 2021 р., м. Харків).
  14. Доц. Михайліченко Т.О. пройшла 3-денний тренінг для викладачів «ТоТ: Training of trainers» від Прогресильних – об’єднання освітян, громадських діячів та студентів, які прагнуть якісних змін в освіті (17-19 вересня 2021, Пуща-Водиця).
  15. Доц. Михайліченко Т.О. пройшла онлайн-тренінг «Права людини в освітньому просторі» (25 липня 2021 р.).
  16. Проф. Тітко І.А. пройшов 3-денний тренінг для викладачів «ТоТ: Training of trainers» від Прогресильних – об’єднання освітян, громадських діячів та студентів, які прагнуть якісних змін в освіті (17-19 вересня, м. Одеса).
  17. Доц. Михайліченко Т.О. – учасниця Осінньої школи з кримінального права «Лабораторія кримінальної правотворчості», 11-13.11.2020 р.
  18. Доц. Михайліченко Т.О. та ас. Рак С.В. взяли участь в онлайн-тренінгу «Людська гідність як конституційна цінність», організований Координатором проєктів ОБСЄ в Україні, 9-11.11.2020 р.
  19. Проф. Тітко І.А.взяв участь в інтернет-конференція «Нормативно-правова модель досудового розслідування за чинним КПК» (15 жовтня 2020 р., організатор – Київський регіональний центр АПрНУ)
  20. Проф. Гуторова Н.О. та доц. Михайліченко Т.О. взяли безпосередню участь в роботів Львівського форуму кримінальної юстиції (17-18.09.2020р.)
  21. Проф. Тітко І.А.взяв участь в онлайн семінарі «Проблематика відбування кримінальних покарань в Україні» (15 травня 2020 р., організатор – Університет Короля Данила, м. Івано-Франківськ).
  22. Проф. Тітко І.А. взяв участь у онлайн майстер класі з питань підвищення рівня дотримання академічної доброчесності (13 травня 2020 р., організатор: НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса)
  23. Проф. Тітко І.А. взяв участь у інтернет-конференції “Правові засади епідемічної безпеки: виклики та перспективи” (29 квітня 2020 р., організатор: НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса)
  24. Доц. Тітко І.А. взяв участь у ІІ Харківськівському кримінальному процесуальному полілозі «Кримінальний процес: сучасний вимір та проспективні тенденції» (12 грудня 2019 р., м. Харків).
  25. Проф. Гуторова Н.О., доц. Тітко І.А., ас. Михайліченко Т.О., та ас. Рак С.В. взяли участь у Медико-правовому форумі «Конституційні засади медичної реформи в Україні» (6 грудня 2019 р., м. Харків).
  26. Проф. Гуторова Н.Овзяла участь у V Міжнародному конгресі Польської асоціації громадського здоров’я (29 листопада 2019 р., місто Вроцлав, Польща).
  27. Ас. Михайліченко Т.О.та ас. Полтава К.О. прийняли участь у V Осінній школі з кримінального права для викладачів «Новелізація кримінального права України» (25-27 листопад 2019 р., м. Харків).
  28. Ас. Рак С.В.виступила з доповіддю на Всеукраїнській науковій конференції молодих вчених «Медична наука у практику охорони здоров’я» (22 листопада 2019 р., м. Полтава).
  29. Проф. Гуторова Н.О.взяла участь у Міжнародному круглому столі «Права дитини в «лоні» Конвенції ООН: міжнародні стандарти та національні гарантії у медичній та юридичній практиках» (22 листопада 2019 р. на базі Укрінформ).
  30. Доц. Лемешко О.М. прийняв участь у науково-практичній конференції: «Досудове розслідування: актуальні проблеми та шляхи їх вирішення» (25 жовтня 2019 р., м. Полтава).
  31. Викладачі кафедри взяли участь у IV Всеукраїнській за міжнародною участю науково-практичній конференції – «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти» (23 жовтня 2019 р., м. Полтава).
  32. Проф. Гуторова Н.О.взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції “Концептуальні засади нової редакції Кримінального кодексу України” (17-19 жовтня 2019 р., м. Харків).
  33. Доц. Тітко І.А.,ас. Рак С.В., ас. Полтава К.О. та ас. Михайліченко Т.О. відвідали ІІІ Харківський міжнародний юридичний форум, панельна дискусія «Кримінальні загрози у секторі безпеки: практика ефективної протидії» (26 вересня 2019 р., м. Харків).
  34. Доц. Лемешко О.М.відвідав ІІІ Харківський міжнародний юридичний форум, панельна дискусія «Європейська інтеграція крізь призму конституційного права». (24 вересня 2019 р., м. Харків).
  35. Ас. Чолан М.В.відвідав україно-німецький форум з питань захисту в кримінальному провадженні (19 вересня 2019 р., м. Одеса).
  36. Доц. Тітко І.А.взяв участь у програмі підвищення кваліфікації в рамках наукового стажування для освітян «Академічна доброчесність» (18 – 21 вересня 2019 р., м. Варшава, Польща).
  37. Проф. Гуторова Н.О.взяла участь у першому засіданні Робочої групи з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи (12-13 вересня 2019 р., м. Яремче).
  38. Ас. Михайліченко Т.О.та ас. Рак С.В. взяли участь у программі “Legal Methodology and Teaching Methods in Germany for University Lecturers” в Університеті технологій, бізнесу і дизайну (23 липня – 2 серпня 2019 р., м. Вісмар, Німеччина).
  39. Проф Гуторова Н.О.в межах міжнародного співробітництва між Ризьким університетом імені П.І. Страдиня та НЮУ ім. Ярослава Мудрого в режимі on-line провела лекцію-дискусію з курсу «Медичне право» для докторантів Університету імені Страдиня і студентів Полтавського юридичного інституту (16 травня 2019 р., м. Полтава).
  40. Доц. Лемешко О.М.взяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції, присвяченій видатній події для адвокатури – 145 річчю створення Ради присяжних повірених при Харківському окружному суді (16 травня 2019 р., м. Харків).
  41. Ас. Гнатюк А.Ю.взяв участь у семінарському занятті при Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області (2 березня 2019 р., м. Полтава).
  42. Проф Гуторова Н.О.взяла участь у 7-й Міжнародній міждисциплінарній науковій конференції «Суспільство. Здоров’я. Добробут» (10 та 11 жовтня 2018 р., м. Рига).

.

Інформація про наукові гуртки
Відомості щодо діяльності постійно діючих наукових гуртків кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплінПолтавського юридичного інституту на І семестр 2022-2023 н.р. 

Керівник Періодичність проведення Форми проведення
Постійно діючий науковий гурток з кримінального права
Доц., к.ю.н. Михайліченко Т.О.
Ас., Аббасова Д.Л.
Одне засідання на місяць Дискусійний та кіно клуби
Постійно діючий науковий гурток з кримінального процесу
Проф., д.ю.н.Тітко І. А.
Ас., Скрипник А.В.
Ас., Гнатюк А.Ю.
Одне засідання на місяць Дискусійний клуб
Постійно діючий науковий гурток з криміналістики
Доц., к.ю.н.Гринько Л.П. Одне засідання на місяць Дискусійний клуб

 

Контакти викладачів

КОНТАКТИ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

(для двостороннього зв’язку, відпрацювання та індивідуальних робіт)

ПІБ викладача Електрона адреса Ідентифікатор Zoom Код доступу до Zoom
1. Аббасова Дарія Лазимівна abbasovadaria@gmail.com  337 792 7403 P8yv9h 
2. Гнатюк Андрій Юрійович andreygnatyk13@gmail.com 685 618 4442 721002
3. Гринько Лариса Петрівна gull_ukr@ukr.net 391 192 2883 476730
4. Гуторова Наталія Олександрівна natalygutorova@gmail.com    
5. Лемешко Олександр Миколайович oleksandrlemeshko16@gmail.com    
6. Михайліченко Тетяна Олександрівна mihailichenko_t@ukr.net 272 717 4803 123456789
7. Тітко Іван Андрійович titko.iv@gmail.com 882 519 1705 123
8. Скрипник Андрій Володимирович antey.pl@gmail.com 769 847 5603 CP2020
9. Чолан Михайло Васильйович cholan56@ukr.net    

 

Інформація про консультації
 

Г Р А Ф І К

Проведення консультацій викладачами кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін

Полтавського юридичного інституту

Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

на ІІ семестр 2023-2024 навчального року

 

 

ПІП викладача

 

Навчальна дисципліна

День тижня

1.

Аббасова Дарія

Лазимівна

Кримінальне право

Теорія та практика кримінально-правової кваліфікації

Досудове розслідування кримінальних правопорушень

четвер

14.00-16.00

2.

Гнатюк Андрій

Юрійович

Досудове розслідування кримінальних правопорушень

Стратегія і тактика досудового розслідування

Основи доказування у кримінальному судочинстві

Теорія і практика кримінального процесуального доказування

Відшкодування шкоди, завдано кримінальним правопорушенням

Заходи забезпечення кримінального провадження

середа

14.00-16.00

3.

Гринько Лариса Петрівна

Криміналістика

Криміналістичні експертизи

Методика розслідування окремих видів кримінальних правопорушень

п’ятниця

14.00-16.00

4.

Гуторова Наталія Олександрівна

Кримінальне право

Реалізація кримінальної відповідальності

Теорія та практика призначення покарання

понеділок

14.00-16.00

5.

Лемешко Олександр Миколайович

Кримінальне право

Кримінально-правова кваліфікація

понеділок

14.00-16.00

6.

Михайліченко Тетяна Олександрівна

                               Кримінальне право

Теорія та практика призначення покарання

Кримінальна відповідальність за господарські злочини

четверг

14.00-16.00

7.

Скрипник Андрій Володимирович

Кримінальний процес

Процесуальні документи у кримінальному провадженні

Засади професійного захисту у кримінальному провадженні

четвер

14.00-16.00

 

8.

Тітко Іван Андрійович

Кримінальний процес

Теорія і практика кримінального процесуального доказування

Відшкодування шкоди, завдано кримінальним правопорушенням

середа

14.00-16.00

9.

Чолан Михайло Васильович

Кримінально-виконавче право

Кримінологія

   вівторок

14.00-16.00

 
                                                                                                                           

Бібліотека
Аббасова Д. Л.

  1. Аббасова Д.Л., Тітко І.А. Проблемні питання забезпечення права на свободу світогляду і віросповідання при відбиранні біологічних зразків, проведенні освідування та ексгумації. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 4. С. 349–353.
  2. Провокація кримінального правопорушення під час проведення контролю за вчиненням злочину: етико-правовий аспект. Актуальні проблеми держави і права. 2021. № 90. С. 3–10.
  3. Примусове відібрання біологічних зразків для проведення експертизи і право на свободу від самовикриття: етично правова-дилема. Кримінальна юстиція в Україні: реалії та перспективи: матеріали круглого столу (м. Львів, 11 червня 2021 р.). Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ., 2021. С. 141–146.
  4. Використання ненормативної (образливої) лексики у текстах кримінальних процесуальних документів: Етико-правовий аспект. Правова політика України: історія та сучасність: матеріали ІІ Всеукраїнського науково-практичного семінару (м. Житомир, 8 жовтня 2021 року). – Ж.: Житомирська політехніка, 2021. С. 63–66.

Гнатюк А. Ю.

  1. Особливості проведення обшуку в умовах воєнного стану. Полтавський правовий часопис. 2022. № 3. С. 6-15.
  2. Право на відвід у кримінальному судочинстві. Шляхи удосконалення чинних норм. // Адаптація правової системи України до права Європейського союзу: теоретичні та практичні аспекти.  Матеріали: VI Всеукраїнської за міжнародною участю науково-практичної конференції. м. Полтава, 17 листопада 2021 р.
  3. Проблемні питання заміни прокурора у кримінальному провадженні // Право і суспільство: актуальні питання і перспективи розвитку. Матеріали: VI Міжнародної науково-практичної конференції, м. Полтава 2 грудня 2021 р.
  4. Функціональна структура кримінальної процесуальної діяльності прокурора у досудовому провадженні : монографія. – Харків : Право, 2019.- 152 с.
  5. Individual’s level of education as a guarantee of the right to defense [Електронний ресурс] // SOCIETY. HEALTH. WELFARE.. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://www.shs-onferences.org/articles/shsconf/pdf/2019/09/shsconf_shw2019_01015.pdf.
  6. Щодо доцільності правової регламентації початку досудового розслідування як виняткового повноваження прокурора. // Проблеми правознавства та правоохороної діяльності. – 2015. – №2. – С. 211–217.
  7. Нагляд прокурора за законністю особі про підозру: основні напрями. // Науковий вісник Херсонського державного університету внутрішніх справ. – 2014. – №3. – С. 245–249.

Гуторова Н. О.

  1. Правові засоби запобігання корупції у сфері надання медичної допомоги // Медичне право України: історичні аспекти, новітні тенденції та перспективи розвитку. Збірник статей наукових читань, присвячених пам’яті Гладуна Зіновія Степановича. Упоряд. д.ю.н., проф. І.Я. Сенюта, к.ю.н., доц. Х.Я. Терешко. Львів. Видавництво ЛОБФ «Медицина і право». 2022. С. 30-33
  2. LEGAL AND SOCIAL CHALLENGES OF COVID-19 VACCINATION BEFORE AND AFTER THE 2022 RUSSIAN INVASION OF UKRAINE Wiadomości Lekarskie, VOLUME LXXV, ISSUE 7, JULY 2022, p. 1699-1704 DOI: 10.36740/WLek202207117
  3. Чорний онлайн ринок лікарських засобів під час пандемії COVID-19: Правові засоби протидії // Форум права. 2021. № 3. С. 15-24 DOI:  http://doi.org/10.5281/zenodo.5075677
  4. ILLEGAL INTERNET PHARMACIES AS A THREAT TO PUBLIC HEALTH IN EUROPE // Wiadomości Lekarskie, VOLUME LXXIV, ISSUE 9 PART 1, SEPTEMBER 2021. Р. 2169-2174 DOI: 10.36740/WLek202109125
  5. Medical and Procedural-Legal Aspects of Inpatient and Outpatient Forensic Psychiatric Examination. // DOI: 10.36740/WLek202007141. Wiadomości Lekarskie, VOLUME LXXIII, ISSUE 7, JULY 2020. P. 1533-1538
  6. Імунопрофілактика в механізмі забезпечення та захисту права на здоров’я»// «Право України». № 3, 2020. – С. 61-84. DOI: 10.33498/louu-2020-03-061
  7. Rechtliche Regulierung des ukrainischen Gesundheitssystems: Gewährleistung des Schutzes vor COVID-19. Ostistitut Wismar», «Ost/Letter. Ausgabe» 1/2020. – URL: https://www.ostinstitut.de/ostletter/Ost_Letter_Ausgabe_1_2020.pdf?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2020_1_Ostletter&utm_content=Allgemein
  8. Реалізація кримінальної відповідальності за торгівлю людьми або іншу незаконну угоду щодо людини (на підставі аналізу судової практики за 2014-2018 роки) [Електронний ресурс] // Протидія незаконній міграції та торгівлі людьми: матеріали III Міжнародного науково-практичного симпозіуму. – 2019
  9. REPRODUCTIVE FUNCTION: THE PROTECTION OF THE RIGHTS OF THE PEOPLE WHICH ARE SENT TO THE AREA OF THEFIGHTING / Wiadomości Lekarskie. – 2018. – №2. – С. 403–407
  10. Legal aspects of cancer deseases prophylactics: patients rights context / Wiadomości Lekarskie. – 2017. – №6. – С. 1108-1113
  11. Medical device software: defining key terms / Wiadomości Lekarskie. – 2016. – №6. – С. 813–818
  12. Кримінальна відповідальність за порушення порядку реалізації препаратів, які містять малу кількість наркотичних засобів та психотропних речовин [Електронний ресурс] // Матеріали медико-правового форуму «Захист прав і свобод людини у сфері охорони здоров’я: виклики та реалії реформ». Збірник матеріалів медико-правового форуму,. – 2016

Гринько Л. П.

  1. «Слідова картина» Шахрайств вчинених через мережу Інтернет. Полтавський правовий часопис. 2022. № 3. С. 16-27
  2. Проблемні питання призначення та проведення судових експертиз. The X International Science Conference «TRENDS AND PROSPECTS DEVELOPMENT OF SCIENCE AND PRACTICE IN MODERN ENVIRONMENT». Geneva, Switzerland . 2021.
  3. Шахрайство в мережі інтернет: способи вчинення // Полтавський правовий часопис. 2021. № 2. С. 6-20
  4. The right to private communication using telecommunication means: National and international legal aspects of protection [Електронний ресурс] // SHS Web Conf., 68 (2019) 01021. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://www.shs-conferences.org/articles/shsconf/pdf/2019/09/shsconf_shw2019_01021.pdf.
  5. The right to private communication using telecommunication means: National and international legal aspects of protection. // 7th International Interdisciplinary Scientific Conference “SOCIETY. HEALTH. WELFARE. Contemporary Social Dynamics and Welfare: Urban and Rural Development Perspectives”. – 2019. – №68.
  6. Problems of appointment and conduct judicial medical examination at yatrogenic crimes. // Likars’ka sprava. – 2017.
  7. Ситуация следственного действия как самостоятельная категория в криминалистике. // Национальный юридический университет имени Ярослава Мудрого. – 2012. – №119.
  8. Ситуационный подход к тактике обыска. // Проблемы законности. – 2012. – №118.
  9. Ситуація слідчої дії як самостійна категорія в криміналістиці. // Проблеми законності. – 2012. – №119. – С. 212–218.

Лемешко О. М.

  1. Criminal Liability for violation of the Quarantine Regime in the Conditions of the COVID-19 Pandemic // International Journal of Criminology and Sociology, 2020, № 9
  2. Реформа кримінального законодавства. Яким буде новий кримінальний кодекс 2020 року?», матеріали науково-практичної конференції «Досудове розслідування: актуальні проблеми та шляхи їх вирішення», м. Харків, 25 жовтня 2019 рік
  3. Реформа кримінального законодавства. Яким буде новий Кримінальний кодекс 2020 року?. // ДОСУДОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ: актуальні проблеми та шляхи їх вирішення:. – 2019. – С. 61–64.
  4. Окремі проблеми реалізації відповідальності за скоєння міжнародних злочинів. // Правничий вісник Університету “КРОК”. Міжнародне фахове видання (Index Copernicus). – 2018. – №31. – С. 155–159.
  5. Кваліфікаційні помилки при застосування законодавства про службові злочини: шляхи виходу. // ПРОТИДІЯ ЗЛОЧИННОСТІ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА. – 2016. – С. 365–367.

Михайліченко Т. О.

  1. Tetiana Mykhailichenko,  Yuliia Zabuha,  Viktoria Babanina and Mykola Syiploki          ‘Protection of the Right to Health During the Period of Armed Conflict: The Experience of Ukraine’ 2022 4-2 (17) Special Issue Access to Justice in Eastern Europe 66-81. https://doi.org/10.33327/AJEE-18-5.4-a000434
  2. Право на цивільну вогнепальну зброю. Полтавський правовий часопис. 2022. № 2. С. 105-126
  3. «Нове життя» для громадських робіт у проєкті нового Кримінального Кодексу України // Проблеми впровадження нового Кримінального Кодексу в правову систему України. Матеріали: міжнародної наукової конференції, м. Харків, 7 квітня 2021 р. С. 123-125.
  4. Форми експлуатації людини: частина ІІ // Форум права. 2021. № 3. С. 38-51. DOI: http://doi.org/10.5281/zenodo.5075685
  5. Розголошення лікарської таємниці в умовах поширення COVID-19: питання конкуренції норм // Правові засади епідемічної безпеки: виклики та перспективи : матеріали міжнар. інтернет-конф., 29 квітня 2020 р., Полтава. – Харків : Право, 2020. – 106-113.
  6. Кримінальні проступки: особливості правого регулювання// Підприємництво, господарство і право. – 2020. – № 7. – С. 284-290. URL: http://pgp-journal.kiev.ua/archive/2020/7/50.pdf DOI https://doi.org/10.32849/2663-5313/2
  7. Форми експлуатації людини: частина І. // Форум права. – 2020. – № 62(3). – С. 29–43. URL: https://forumprava.pp.ua/files/029-043-2020-3-FP-Zabuha,Mykhailichenko_5.pdf DOI: http://doi.org/10.5281/zenodo.3883849
  8. Уголовная ответственность за ненадлежащее исполнение профессиональных обязанностей медицинским или фармацевтическим работником. // Legea si viata. – 2017. – С. 88–93.
  9. Товари, які мають важливе економічне значення при контрабанді. // Форум права. – 2015. – №4. – С. 180–186.
  10. Види покарань за ст. 197 КК України та деякі питання щодо їх призначення. // Серія Право. – 2014. – №26. – С. 214–219.
  11. Історичні фактори соціальної обумовленості кримінальної відповідальності за порушення обов’язків щодо зберігання майна. // Форум права. – 2013. – №1. – С. 693–697.
  12. Суб’єкт порушення обов’язку щодо охорони майна. // Форум права. – 2011. – №3. – С. 537–542.

Тітко І. А.

  1. Відшкодування упущеної вигоди в межах цивільного позову у кримінальному провадженні. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 5. С. 527-529
  2. Ivan Titko, Rima Ažubalytė . REMOTE CRIMINAL TRIAL – FAIR TRIAL? International Comparative Jurisprudence. 2022. 8 (2):178-192http://dx.doi.org/10.13165/j.icj.2022.12.005
  3. Забезпечення конфіденційності відомостей про особу, яка бере участь у кримінальному провадженні: окремі проблеми та шляхи їх вирішення // Проблеми законності: зб. наук. прац. 2021. № 153. С. 105-118. DOI:10.21564/2414-990X.153.226520
  4. Підстави проведення слідчих дій у житлі та іншому володінні особи: питання правової визначеності // Полтавський правовий часопис. 2021. № 1. С. 47-62.
  5. Тримання під вартою як безальтернативний запобіжний захід: еволюція сприйняття від місцевого до Конституційного суду // Кримінальний процес: сучасний вимір та проспективні тенденції. – 2020. – №2. – С. 61–65.
  6. Placement of a person in a medical institution in order conduct a psychiatric examination: international standards and national realities // Wiadomości Lekarskie. – 2020. – С. 2020–2025.
  7. Чи завжди варто поспішати повільно або окремі питання невідкладного проведення слідчих дій // Проблеми законності : зб. наук. прац. – 2020. – №150. – С. 187–198.
  8. USING THE SAMPLES OF HUMAN BIOLOGICAL MATERIALS IN THE CRIMINAL PROCEDURE: THE PRACTICE OF THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS. // Wiadomości Lekarskie. – 2019. – №8. – С. 1576–1581.
  9. “Загадка десятого пункту” або нові підстави для закриття кримінального провадження. // Вісник кримінального судочинства. – 2018. – №2. – С. 116–123.
  10. До питання правової природи інституту приватного обвинувачення в кримінальному процесі. // Вісник Національної академії правових наук України. – 2015. – №2. – С. 109–120.
  11. Нормативне забезпечення та практика реалізації приватного інтересу в кримінальному процесі: монографія – Харків: Право, 2015. – 448 с.
  12. Єдність правової природи інституту угод у приватній та публічній підсистемах права України. // Вісник Національної академії правових наук України. – 2014. – №3. – С. 144–155.
  13. Оцінні поняття у кримінально-процесуальному праві України : монографія / І. А. Тітко. — Х. : Право, 2010. — 216 с.

Скрипник А. В

  1. Кримінальне процесуальне термінологічне багатоманіття у контексті останніх законодавчих змін //Історико-теоретичні проблеми захисту прав людини. Матеріали: студентської наукової конференції з нагоди 20-тої річниці створення Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, м. Полтава, 25 травня 2022 р.,  С. 246-250.
  2. Використання цифрової інформації в кримінальному процесуальному доказуванні : монографія / А. В. Скрипник ; Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого. – Харків : Право, 2022. – 408 с. DOI: https://doi.org/10.31359/9789669982940.
  3. Скрипник А.В., Тітко І.А. Підстави проведення слідчих дій у житлі та  іншому володінні особи: питання правової визначеності // Полтавський правовий часопис. 2021. № 1. С. 47-62.
  4. Скрипник А.В. Право на правову допомогу: трансформація в аспекті конституційно-правової реформи. Вісник Конституційного Суду України. 2017. № 1. С. 27-39.
  5. Скрипник А.В. Забезпечення права на таємницю кореспонденції при отриманні доказів з електронних телекомунікаційних пристроїв. Вісник Конституційного Суду України. 2019. № 1. С. 176-189.
  6. Skrypnyk A., Titko I. Use of Information from Electronic Media in Criminal Proceeding of Several European States: Comparative Legal Research. Socrates. 2019. № 3 (15). P. 8-23. DOI: https://doi.org/10.25143/socr.15.2019.3.008-023
  7. Скрипник А. В. До проблеми імплементації конвенції про кіберзлочинність у кримінальне процесуальне законодавство України. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 6. С. 101–105. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0374/2020-6/24
  8. Скрипник А.В., Тітко І.А. Конституційно-правові аспекти використання цифрової інформації у кримінальному процесуальному доказуванні. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 5. С. 283-287. DOI https://doi.org/10.32782/2524-0374/2021-5/6
  9. Skrypnyk A., Titko I. Use of Information from Electronic Media in Criminal Proceeding of Several European States: Comparative Legal Research. Socrates. 2019. № 3 (15). P. 8-23. DOI: https://doi.org/10.25143/socr.15.2019.3.008-023
  10. Чи завжди варто поспішати повільно або окремі питання невідкладного проведення слідчих дій // Проблеми законності : зб. наук. прац. – 2020. – №150. – С. 187–198.
  11. Use of Information from Electronic Media in Criminal Proceeding of Several European States: Comparative Legal Research. Socrates. 2019. № 3 (15). P. 8-23. DOI: https://doi.org/10.25143/socr.15.2019.3.008-023
  12. Забезпечення права на таємницю кореспонденції при отриманні доказів з електронних телекомунікаційних пристроїв. Вісник Конституційного Суду України. 2019. № 1. С. 176-189.
  13. Право на правову допомогу: трансформація в аспекті конституційно-правової реформи. Вісник Конституційного Суду України. 2017. № 1. С. 27-39.
Контакти: 36011, м.Полтава, проспект Першотравневий буд.5, ауд.В-404. Тел. 56-23-82.Електрона адреса: department.cr.l.p@nlu.edu.ua Лаборант – О. В. Самохвал.