Альтернативні способи вирішення спорів були розглянуті в межах круглого столу «Можливості медіації у вирішенні соціальних конфліктів в умовах війни»

Надрукувати Надрукувати

21 квітня 2023 року відбувся круглий стіл на тему: «Можливості медіації у вирішенні соціальних конфліктів в умовах війни». 

Враховуючи багатоаспектність інституту медіації, до роботи долучилися не лише науковці і представники юридичних професій, а й спеціалісти у галузі психології та безпосередньо медіатори.

Модераторкою круглого столу виступила Губанова О.В., к.ю.н., доцентка кафедри цивільного, господарського і фінансового права Інституту.

Запрошеними спікерами виступили: Шутенко О. В., к.ю.н., доцентка кафедри цивільного, господарського і фінансового права Інституту з темою «Примирення сторін як мета цивільного судочинства: зміна світогляду» в межах якої наголосила на важливості для сторін правового спору врегулювати питання шляхом примирення, оскільки така процедура дозволяє врахувати потреби та інтереси сторін, базується на усвідомленому і відповідальному ставленні кожної з них до ситуації, яка виникла. 

Нога П.П., асистент кафедри цивільного, господарського і фінансового права Інституту, молодший науковий співробітник лабораторії дослідження проблем національної безпеки у сфері громадського здоров’я НДІ вивчення проблем злочинності ім. академіка В.В.Сташиса ознайомив присутніх з практикою Верховного Суду у спорах про визначення місця проживання дитини з одним з батьків при наявності двох контраверсійних висновків та з процесуальними питаннями врахування думки дитини при визначенні місця її проживання. Присутні дійшли висновку про наявність суттєвих труднощів у виконанні судових рішень цієї категорії спорів, особливо під час війни. 

Ївженко Л.В., приватний нотаріус Полтавського районного нотаріального округу поділилася власною практикою застосування навичок медіатора при вирішенні сімейних спорів.

Маліннікова Д.В. адвокат, керівник АО «Маліннікова, Курбала та партнери», медіаторка розповіла про особливості застосування медіації в роботі з ВПО в умовах гуманітарної кризи в країні та Піддубний Д.І., медіатор, адвокат, виконавчий директор ГО «Інститут діалогу, медіації та альтернативного вирішення спорів» охарактеризував моделі медіації, що використовуються у світі, та наголосив на перспективах використання окремих із них в Україні. 

Дебютував з доповіддю на тему «Порівняльна характеристика кодексів професійної етики медіатора в Україні та США за критеріями структури і змісту» Кузьменко Олександр, студент групи ЦЮ-01д.

Завершив засідання круглого столу виступ Бужинської С.М., к.психол.н., доцентки кафедри педагогіки, психології, початкової освіти та освітнього менеджменту Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, яка поділилася власним досвідом роботи медіатора при застосуванні  методу інтегративної терапії спільнот в умовах війни.

Робота круглого столу в черговий раз довела зацікавленість юридичної спільноти у дослідженні питань, пов’язаних з правовим регулюванням інституту медіації та з її практичним застосування при вирішенні правових спорів (конфліктів).

Вирішуйте свої конфлікти конструктивно!