17 грудня за активної участі заступника Міністра освіти і науки України Максима Стріхи відбулося засідання Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України (РМУ при МОН)

Надрукувати Надрукувати

Максим Віталійович повідомив, що Міністерство освіти і науки України докладає зусиль, щодо реформування вітчизняної науки в контексті нещодавно схваленого закону “Про наукову та науково-технічну діяльність”, до роботи над пропозиціями до якого активно долучалася протягом більше двох років РМУ при МОН. Акт знаходиться на підписі в Президента України, й М.В. Стріха висловив оптимістичну надію, що днями закон буде підписано. У МОН підрахували, що для імплементації закону слід ухвалити 54 нормативно-правових акти.

20151217_young_scientists_01

Активним членам Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України М.В. Стріха вручив Подяки Міністра освіти і науки. Зокрема, подяка за сумлінну працю та плідну науково-педагогічну діяльність була вручена асистенту кафедри кримінального, адміністративного і трудового права Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Любченку О.О.

Директор департаменту науково-технічного розвитку Дмитро Чеберкус подякував Раді молодих учених при Міністерстві освіти і науки України за постійну конструктивну співпрацю й здійснив рефлексію порушених питань, у тому числі залучення молодих учених до експертизи, які подаються на фінансування за кошти державного бюджету.

Співробітник Державного фонду фундаментальних досліджень Валентина Андрущенко розповіла про перспективи фінансування наукових досліджень для молодих вчених, про проект «Українські наукові журнали» та про важливість проведення тренінгів, семінарів та вебінарів з підготовки проектних заявок на конкурси, які проводить Державний фонд фундаментальних досліджень.

Особливу увагу під час засідання було звернено на сумнозвісну редакцію ст. 30 законопроекту «Про державний бюджет України на 2016 рік», яка стосувалася реорганізації національних галузевих академій наук шляхом їх приєднання до Національної академії наук України. У МОН стверджують, що нинішня її редакція не передбачає інституційних змін галузевих академій наук. Також під час засідання було обговорено цілий перелік важливих питань, що стосуються молодих вчених.

20151217_young_scientists_04

Сьогодні молоді вчені консолідуються задля якісних трансформацій у сфері науки та вищої освіти, готові докладати зусилля, час і спрямовувати свою працю для розвитку України. Саме об’єднання молодих учених України покликані сформувати відповідальне молодіжне академічне середовище, і дуже важливо, що це відбувається в постійному діалозі і співпраці з представниками органів влади, з парламентарями, адже це свідчить про те, що мрії про «освіту і науку понад усе» мають усі шанси стати реальністю.