У Полтавському юридичному інституті відбувся круглий стіл до Міжнародного дня прав людини

Надрукувати Надрукувати

11 грудня 2023 року кафедра конституційного, адміністративного, екологічного та трудового права Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в он-лайн форматі провела круглий стіл, присвячений 75-й річниці з дня ухвалення Загальної декларації прав людини.

У заході взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри (завідувач кафедри Божко В.М., доценти Полховська І.К., Кущ О.О., Любченко О.О.), а також студенти другого й п’ятого курсів Полтавського юридичного інституту, випускники інституту.

У вітальному слові доц. Полховська І.К. наголосила на значущості Загальної декларації прав людини як універсального стандарту закріплення основних прав людини. В умовах війни надважливо пам’ятати і говорити про людську гідність як основу прав і свобод; намагатися використовувати усі міжнародні й національні механізми для гарантування і захисту прав людини.

З доповіддю на тему «Права людини та міжнародне гуманітарне право: баланс та контраст» виступив випускник Полтавського юридичного інституту, нині асистент Університету Тарту, молодший співробітник Міжнародного Інституту гуманітарного права Ярослав Галєєв. У його доповіді основна увага була спрямована на наступні питання: співвідношення прав людини і міжнародного гуманітарного права; пошук ідеальної моделі їх збалансування у сучасному світі; аналіз практичних кейсів порушення й захисту прав людини під час збройних конфліктів в Іраку, Уганді, Грузії; практиці діяльності міжнародних судів, зокрема Міжнародного кримінального суду та Європейського Суду з прав людини.

Під час жвавої дискусії обмірковували перспективу розгляду справ щодо збройної агресії рф на територію України в міжнародних судових інстанціях та механізмі можливого примусового виконання такого рішення.

Наприкінці заходу завідувач кафедри Божко В.М. констатував, що Загальна декларація прав людини – джерело права у цивілізованих народів та держав. Ті ж країни, котрі здійснюють збройну агресію на територію сусідніх держав, важко віднести до цивілізованих. Тому цивілізованому суспільству слід впровадити ефективніші інструменти примусу порушників міжнародного правопорядку до юридичної відповідальності.