Відбувся круглий стіл «Правові аспекти забезпечення охорони праці в Україні»

Надрукувати Надрукувати

24 квітня 2024 р. кафедрою конституційного, адміністративного, екологічного та трудового права Полтавського юридичного інституту проведено круглий стіл на тему «Правові аспекти забезпечення охорони праці в Україні». Захід присвячено 220-річчю Університету та відзначенню «Дня охорони праці», започаткованого Указом Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року.

У науковому заході взяли участь юристи-практики, представники органів місцевого самоврядування, науково-педагогічні працівники та студенти 3, 4 курсу Полтавського юридичного інституту. Формат заходу сприяв обміну науковими думками та практичним досвідом щодо вирішення актуальних проблем у сфері охорони праці в умовах воєнного стану.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник директора Полтавського юридичного інституту Олександр ШЕВЧИК, який наголосив на актуальності теми, якій присвячено захід, особливо в період дії воєнного стану.
Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр ЛЕМЕШКО констатував збільшення кількості суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території області, а також зростання травматизму серед найманих працівників як унаслідок нещасних випадків на виробництві, так і в результаті обстрілів агресором.

Доцент Анна СИДОРЕНКО проаналізувала основні законодавчі акти, які регулюють відносини охорони праці, наголосила на існуючих проблемах у сфері охорони праці в сучасних умовах; складнощах створення безпечних умов праці унаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та необхідності здійснення профілактичних заходів, проведення навчання працівників в умовах воєнного стану.

Начальник Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань охорони праці Олександр РОЗУМНИЙ наголосив, що 28 квітня відзначається Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі; він є символом міжнародної солідарності у питаннях безпеки праці. Олександр Михайлович зазначив, що Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці є територіальним органом Державної служби України з питань праці, уповноваженим здійснювати нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю на території Сумської, Полтавської та Харківської областей. Зауважив на нормативних змінах щодо підстав проведення перевірок очолюваним ним органом під час дії воєнного стану. 

Заступник голови Полтавського окружного адміністративного суду Ігор ШЕВЯКОВ зазначив, що адміністративні суди розглядають справи щодо оскарження адміністративних актів, прийнятих суб’єктами владних повноважень у сфері дотримання вимог охорони праці. Ігор Сергійович відзначив, що існує колізія щодо строків звернення до суду задля захисту свого права на оплату праці, відповідно до КЗпП України, та КАС України, а також поділився із присутніми судовою практикою Верховного Суду щодо вирішення цього питання. Він також привернув увагу до існуючих правових проблем військовослужбовців, котрі виникають у процесі проходження ними військової служби та запропонував можливі шляхи нормативного врегулювання цих відносин у період воєнного стану.

Заступник керівника Полтавської окружної прокуратури Вадим ЛУК`ЯНЧЕНКО окреслив ознаки складу за ст. 271КК України “Порушення вимог законодавства про охорону праці” та особливості кваліфікації цього виду кримінального правопорушенняв умовах воєнного стану в Україні.

Представниця Національної служби посередництва і примирення Олена КРОТОВА розповіла про можливі наслідки невиконання умов колективних договорів щодо охорони праці та про те, що це може призвести до виникнення колективних трудових спорів. Вона окреслила правові та організаційні засади діяльності Національної служби посередництва і примирення та її роль щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

У межах обговорення теми круглого столу, мали змогу продемонструвати результати своїх наукових пошуків студенти 3 курсу: М. Бубирьов, К. Прокопенко, П. Дорохова; та студенти 4 курсу: А. Вродливець, Д. Сердюк, А. Степаненко, О. Лисенко, Р. Лисюк, О. Шовкомудь,  Я. Колесник та Д. Шостак.

Дякуємо гостям заходу за активну участь у проведеному науковому заході. Учасники круглого столу погодилися проводити цей захід щорічно, аби поєднуючи теоретичні знання й практичні навички його учасників, сприяти вирішенню існуючих проблем у сфері правового регулювання охорони праці в Україні.

Організаційний комітет заходу: завідувач кафедри д.ю.н., доц. Володимир Божко, к.ю.н., доц. Анна Сидоренко,  к.ю.н., ас. Олена Мельник.