9 грудня 2015 року в Полтавському юридичному інституті відбулося відкрите засідання гуртка з цивільного права для студентів 3 курсу у формі судових дебатів з цивільного права та процесу

Надрукувати Надрукувати

9 грудня 2015 року в Полтавському юридичному інституті відбулося відкрите засідання гуртка з цивільного права для студентів 3 курсу у формі судових дебатів з цивільного права та процесу, керівниками якого є ас. Гриценко Г.Г. та доц. Греков Є.А.

Викладачам та студентам Полтавського юридичного інституту, вчителям історії та правознавства середніх шкіл Полтавської області було представлено судове засідання, яке для наочності було перенесено на стадію судових дебатів. Метою даного заходу була спроба показати сутність та значення дебатів в судовому процесі, адже судові дебати – це одна із складових судового розгляду, у якій особи, які беруть участь у справі виступають з промовами з метою переконати суд у правильності своєї позиції по справі, яка розглядається.

Змагання проводилося за таким сценарієм: суд оголосив фабулу справу для присутніх, після чого відбулися промови команди Позивачів , промови команди Відповідачів , запитання сторін, запитання суддів, репліки. Після цього, як і в будь-якому судовому процесі, суд постановив обґрунтоване та законне рішення, та роз’яснив сторонам свою позицію.

В заході взяли участь студенти 3 курсу Полтавського юридичного інституту: Білоусов Микола, Лазоренко Олександр, Стороженко Віталій, Гарлінська Вікторія, Любенна Тетяна, Сидоренко Марина, Шлапак Анна. Було представлено дві команди, які відповідно захищали права та інтереси Позивача та Відповідача, та колегія суддів з 3 осіб. В процесі судових дебатів учасниками активно застосовувалось не лише чинне законодавство, а і підзаконні нормативно-правові акти та судова практика. Після проголошення фінальних реплік суд видалився до нарадчої кімнати. Судова колегія після запеклої дискусії винесла рішення на користь сторони відповідача, проте роз’яснила представникам позивача, як їм краще діяти за даних умов і дала корисні поради по суті справи.

Підбила підсумки конкурсу навчальних судових дебатів із цивільного права асистент кафедри цивільного, господарського та екологічного права, Гриценко Галина, який наголосила на корисності подібного роду заходів, що розвивають у студентів-учасників професійні навички.