«ЯРМАРОК ВАКАНСІЙ» У ПОЛТАВСЬКОМУ ЮРИДИЧНОМУ ІНСТИТУТІ

Надрукувати Надрукувати

Полтавський юридичний інститут 18 травня 2016 року об’єднав ініціативних студентів магістратури, бакалаврату та керівників органів публічної влади, підприємств, установ і організацій, представників громадських організацій у межах заходу «Ярмарок вакансій», який проходив під патронатом Всеукраїнської громадської організації «Асоціація випускників Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» (керівник Полтавського осередку – Любченко Олексій Олександрович).

У заході взяли участь: Комаров Вячеслав Васильович – проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, професор, академік НАПрН України, Пашко Ірина Станиславівна – начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Міністерства юстиції України, Скукіс Володимир Францiсович – голова Ради адвокатів Полтавської області, Лазор Ярема-Назарій Олегович – начальник юридичного управління ПАТ «Автокраз», Стешенко Олександр Миколайович – випускник Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, народний депутат України І, ІІ та VI скликань, дипломат у відставці, Онопко Андрій Сергійович – Голова Правління ПАТ «СК «МЕГА-ГАРАНТ», Рябкова Алла Михайлівна – начальник юридичного відділу Головного управління Державної фіскальної служби України в Полтавській області, Бойчук Микола Миколайович – помічник начальника управління кадрового забезпечення з організаційно-штатної роботи Головного управління Національної поліції в Полтавській області, Воротінцева Тамара Петрівна – голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області, Худяк Юрій Олексійович – директор ТОВ «ФК»Провізор», Юхименко Катерина Сергіївна – начальник юридичного відділу ТОВ «Бюро технічної інвентаризації міжрегіональне», Давиденко Олена Михайлівна – начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Орлова Марія Євгенівна – заступник начальника управління правової роботи ГУ ДФС у Полтавській області, Ребрик Ярослава Степанівна – голова Полтавського відділення КримSOS, Лукомінська Тетяна Борисівна – заступник директора Полтавського відділення АБ «Укргазбанк».

Відкрила захід Гуторова Наталія Олександрівна – директор Полтавського юридичного інституту, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України. У вступному слові Наталія Олександрівна привітала гостей та учасників заходу, повідомила про освітні програми рівня «магістр»: «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності», «Правове забезпечення медичної та фармацевтичної діяльності», «Правове забезпечення фінансової діяльності та контролю», анонсувала відкриття нового напряму магістерської програми –  «Кримінальна юстиція». 20160523_job_fair_17 
20160523_job_fair_03 З вітальним словом виступив проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, професор, академік НАПрН України Комаров Вячеслав Васильович. Авторитетний науковець та досвідчений практик привітав присутніх та наголосив на тому, що ринок праці на сьогодні переповнений юристами, але, не зважаючи на це, висококваліфікований юрист завжди буде затребуваний та знайде своє місце. У кінці промови проректор побажав успіхів та натхнення усім присутнім та «Полтавському Гарварду».
Студенти з цікавістю вислухали виступ Скукіса Володимира Францісовича – голови Ради адвокатів Полтавської області, який зазначив, що завжди радий бачити усіх випускників Інституту, але для того, щоб стати адвокатом, необхідно наполегливо та сумлінно працювати, чого й очікують від студентів. З надзвичайно натхненною промовою виступив Стешенко Олександр Миколайович – випускник Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, народний депутат України І, ІІ та VI скликань, дипломат у відставці. Олександр Миколайович висловив думку, яка для багатьох студентів стала напуттям на майбутнє: “…і хоча нас чекає важкий шлях, ми завжди маємо вчитися, працювати знову і знову, і ніколи не маємо права жалітись, що чогось не можемо або не навчились, адже наше життя у наших руках”. 20160523_job_fair_09

Щиро вдячні за слова напуття від шановних гостей, які надихнули студентів на більш наполегливу працю для забезпечення подальшого професійного розвитку!

Вячеслав Васильович Комаров урочисто вручив студентам сертифікати, які засвідчують проходження ними сертифікатної освітньої професійної програми «Страхова справа» (керівник програми – доктор економічних наук, професор Нечипорук Людмила Володимирівна, модератор – Сімакова Влада), що призначалася для студентів бакалаврату та магістратури вищих навчальних закладів, та всіх тих, хто цікавиться як створенням конкурентного, ефективного бізнесу у сфері страхування, так і оптимізацією умов страхового захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб. Успішно пройшли програму 16 студентів бакалаврату та магістратури ПЮІ Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Голова Правління страхової компанії Онопко Андрій Сергійович вручив випускникам програми сертифікати ПАТ «Страхової компанія «МЕГА-ГАРАНТ». Щиро вітаємо студентів!

Далі відбулася презентація StartUp-проектів юридичних фірм (6 команд студентів магістратури та 1 команда студентів бакалаврату), яку було розпочато з Swot-аналізу ринку юридичних послуг України (Пахомова Маргарита та Сисенко Аліна / керівник – Нечипорук Людмила Володимирівна). Студентами проаналізовано стан ринку юридичних послуг України, з акцентом на Полтавському регіоні, зокрема визначено його сильні та слабкі сторони, можливості подальшого розвитку та загрози на цьому шляху.

20160523_job_fair_05 З огляду на специфіку господарювання Полтавського регіону, а також зроблений SWOT аналіз юридичного бізнесу, команда “LegalPie” (Воронянська Олександра, Логвиненко Анна, Маштаков Артем / керівник – Кабальський Роман Олександрович) обрала своїм спрямуванням юридичне забезпечення аграрного бізнесу, та суміжних сфер.

Читати далі про команду “LegalPie”

Учасники команди з’ясували, які саме питання є проблемними для ведення аграрного бізнесу у сфері земельних, страхових, фіскальних, інвестиційних правовідносин. Упродовж своєї презентації переконливо доводили свою здатність та спроможність успішно розв’язувати ці питання, пропонуючи реальні шляхи вирішення. Окремо варто зазначити про наявність власного корпоративного стилю команди: кольорів, логотипу, слоганів.

[collapse]
20160523_job_fair_06 Учасники команди “АванГард” (Арамуні Арам, Бережний Микола / керівник – Шевчик Олександр Сергійович) акцентували увагу гостей заходу на необхідність надання якісної правової допомоги при юридичному супроводі суб’єктів господарювання а також в сфері діяльності установ, що надають фінансові послуги (страхові компанії, банки, кредитні спілки, тощо).

Читати далі про команду “АванГард”

Бережний Микола звернув увагу, присутніх що при здійсненні юридичного супроводу суб’єктів господарювання важливим є надання правової допомоги у побудові взаємовідносин з контролюючими органами, зокрема з органами Державної фіскальної служби. Було зазначено, що надання правової допомоги у податкових правовідносинах може полягати у наданні кваліфікованих відповідей на запити податкових інспекцій; здійсненні юридичного супроводу при проведені перевірок у тому числі за наявності підстав оскарження в судовому порядку наказу про призначення перевірки; підготовці заперечень на акти перевірок; оскарження рішень контролюючих органів в адміністративному та судовому порядку. Арамуні Арам у своєму виступі зазначив на важливість надання правової допомоги як споживачам фінансових послуг так і юридичним особам – фінансовим установам, які відповідні послуги надають. Було звернуто увагу, що відповідно до даних експертів, фактично у кожного третього автовласника при настанні страхового випадку виникає спір щодо повноти та своєчасності проведення страхового відшкодування з боку страхових компаній. Відповідно було зазначено, що крім вже майже традиційного способу захисту прав потерпілого шляхом звернення до суду із відповідними позовними заявами про стягнення страхового відшкодування, може існувати і альтернативний спосіб захисту прав – звернення із обґрунтованими заявами до Моторного (транспортного) страхового бюро України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

[collapse]
Командою “ФІНАНСОВИЙ РАДНИК” (Алексєєва Ярослава, Маценко Людмила / керівники – Греков Євген Анатолійович, Нечипорук Людмила Володимирівна) було презентовано StartUp-проект команди фахівців із надання юридичних послуг страховим компаніям та їх клієнтам – страхувальникам. Однією із конкурентних переваг цієї команди є комплексне розуміння проблем ринку страхування в Україні і світі з огляду на високий рівень компетенції як в юридичній сфері, так і в сфері страхової справи як економічної діяльності. Усі учасники команди успішно завершили навчання за сертифікатною програмою «Cтрахова справа» та здобули необхідні знання та практичні навички, що є передумовою надання послуг своїм клієнтам на належному рівні.

Читати далі про команду “ФІНАНСОВИЙ РАДНИК”

В ході презентації було розкрито основні моделі взаємодії юридичних компаній зі страховиками, наведено аналіз їх недоліків та переваг та запропоновано співпрацю зі страховими компаніями на умовах аутсорсингу як найбільш ефективної та вигідної моделі співробітництва. Також Я. Алєксєєва та Л. Маценко надали аналіз такої актуальної послуги для страховиків як юридичне обслуговування портфеля регресних претензій страхових компаній. Не залишилися поза увагою і страхувальники – клієнти страхових компаній. Їм пропонувалася можливість комплексного супроводу договору страхування від етапу погодження умов до забезпечення повного врегулювання страхових випадків. Також доповідачами було наведено та проаналізовано останні зміни у правових позиціях вищих судів у сфері захисту прав страхувальників. Крім того, Я. Алєксєєва та Л. Маценко презентували юридичні наслідки перспектив введення у дію механізму прямого відшкодування збитків при ДТП, який буде запущено професійними учасниками страхового ринку у дію після відповідного погодження з Антимонопольним комітетом.

[collapse]
Команда “Fortis” (Андрійчук Альона, Грибельник Дмитро, Кривошея Яна / керівники – Гаркуша Андрій Олександрович, Панасюк Олександр Анатолійович) представила проект юридичної компанії, метою створення якого була спроба показати себе як фахівців у юридичній сфері та оцінити свої конкурентні якості. Команда визначила для себе сферу юридичної спеціалізації, звернувши увагу на галузь ІТ–індустрії, бо сьогодні ІТ-сектор займає третє місце за обсягами валютної виручки в Україні і є однією із провідних та найперспективніших сфер господарювання.

Читати далі про команду “Fortis”

Під час демонстрації свого проекту, команда підняла найактуальніші питання, з якими повсякденно стикаються наші потенційні клієнти, зазначила перелік найбільш затребуваних послуг та форм роботи. Серед них виокремлено «он-лайн аудит», «патентне дослідження», «юридичний аутсорсинг» та інші. Було акцентовано увагу на послугах, якими цікавляться власники та розробники інноваційного продукту, запропоновано шляхи вирішення окремих проблем. На прикладі ситуації з холдингом LuckyLаbs, а саме компанії Nic.ua, команда довела, що не захищені продукт та ідеї можуть зазнати шкоди, а відповідний їх власник – чималих збитків, без належного забезпечення правової підтримки. Продовжуючи тему, на завершення, було продемонстровано відео, яке не лише підкреслило потребу в юридичних послугах ІТ–індустрії, а й підтвердило проблеми відповідної національної правозастосовної практики.

[collapse]
20160523_job_fair_01 Випускники-бакалаври (Арутюнян А., Кулинич Ю., Лямченко Я., Нога П., Предибайло А., Скрипник А., Телик К.) під керівництвом Лемешка Олександра Миколайовича презентували StartUp-проект юридичної компанії «WPS» (“Warranty and protection service”), основним напрямком діяльності якої виступав юридичний супровід публічних (державних) закупівель.

Читати далі про StartUp-проект «WPS»

Проблемні правові аспекти провадження державних закупівель було проаналізовано не лише з урахуванням положень чинного ЗУ «Про державні закупівлі», але і ЗУ «Про публічні закупівлі», який має набрати чинності з 01.08.2016 року. Майбутні правники звернули увагу на деякі проблемні аспекти системи «PROZORRO», на яку покладалися значні сподівання як на засіб, що сприятиме виведенню з тіні значної частини коштів при проведенні державних закупівель. На підтвердження її неефективності було наведено статистику по «тіньовому» обігу. Молоді юристи порадили більше уваги приділяти складанню закупівельного плану (предмет закупівель, ціна, строки виконання, якість) та підготовці тендерної документації. Учасники проекту звернули також увагу і на важливість всебічного контролю не лише за процедурою укладення договору, але і за його виконанням. У разі виникнення спорів було запропоновано скористатися спочатку адміністративним способом оскарження, що включає в себе аналіз документації, складення скарги, надсилання її до електронної системи закупівель, моніторинг руху скарги, залучення спеціалістів, і лише у разі неефективності цього способу – скористатися правом на судове оскарження. Студенти торкнулися і кримінально-правової характеристики досліджуваної теми, проаналізували стан злочинності та санкції, що загрожують правопорушникам. Молоді правники прийшли до висновку, що під час процедури державних закупівель успіх забезпечать такі фактори: активність, гнучкість, кваліфікований юридичний супровід.

[collapse]
20160523_job_fair_12 Вибираючи напрямок своєї юридичної діяльності команда “NEW LIFE” (Гецко Андрій, Забара Сергій / керівники – Кущ Олексій Євгенович, Задихайло Дмитро Дмитрович), проаналізувавши ринок юридичних послуг в Україні, вирішили надавати юридичну допомогу учасникам антитерористичної операції і переселенцям з окупованих територій (АРК, Донбас). Рішення обумовлене тим, що наша держава зараз перебуває у досить складному становищі, військові дії на Сході України і анексія АРК призвели до появи такої категорії осіб – як ВПО (вимушено переміщена особа).

Читати далі про команду “NEW LIFE”

Переселенці потребують підвищеного захисту з боку держави, але держава вперше переживає такий складний період і на законодавчому рівні ще не має чітко врегульованої процедури роботи з переселенцями. Учасники АТО як виявилось також потребують значної правової допомоги, перш за все найбільше питань у них виникає у отриманні пільг від держави, а також у отриманні самого статусу учасника АТО.

[collapse]
20160523_job_fair_13 Навчальний проект «Юридична фірма “AstreA”» був презентований студентками 5 курсу Сисенко Аліною та Пахомовою Маргаритою, які навчаються за напрямом «Правове забезпечення зовнішньоекономічної діяльності» (керівник – Тітко Іван Андрійович).

Читати далі про навчальний проект «Юридична фірма "AstreA"»

Конкурентними перевагами фірми «AstreA» було визначено такі принципи її роботи як: конфіденційність, експертність, прозорість, незалежність, індивідуальність та результативність. Основними напрямками діяльності StartUp-проекту стали зовнішньоекономічні контракти та медіація. Представниками компанії «AstreA» було окреслено основні послуги, які може отримати потенційний клієнт, а саме: правову допомогу з питань розробки та експертизи зовнішньоекономічних договорів (контрактів); реєстрації представництв та філій іноземних компаній на території України; валютного, податкового та митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності; супроводження клієнтів на переговорах з іноземними партнерами, в якості юридичного радника; захисту інтересів клієнтів у міжнародному арбітражі. Одним з пріоритетних напрямків діяльності фірми «AstreA» було обрану медіацію, продемонстровано основні її переваги при вирішенні конфліктів.

[collapse]

Найкращою оцінкою роботи команд, напевне, є те, що присутні роботодавці виявили зацікавленість і провели безпосереднє спілкування з їх учасниками з метою потенційного працевлаштування.

За підсумками зустрічі студенти Полтавського юридичного інституту одержали реальні пропозиції щодо проходження стажування з перспективою подальшого працевлаштування, зокрема в: Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області Міністерства юстиції України, Головному управлінні Національної поліції в Полтавській області, ПАТ «Автокраз», ТОВ «ФК» Провізор», ТОВ «Бюро технічної інвентаризації міжрегіональне», Полтавському відділенні КримSOS. та ін.

Дякуємо усім учасникам «Ярмарку вакансій» за презентацію та розгляд цікавих StartUp-проектів юридичних фірм! Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!