5 грудня 2017 р. відбувся круглий стіл «Правове регулювання справляння податку на майно: проблемні питання»

Надрукувати Надрукувати

5 грудня 2017 р. під керівництвом викладачів к.ю.н. Шевчика О.С. та д.ю.н. Криницького І.Є. (кафедра кримінального та адміністративного права і процесу) у Полтавсь­кому  юридичному  інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл за темою:  «Правове регулювання справляння податку на майно: проблемні питання», в якому взяли участь представники Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області, Полтавського окружного адміністративного суду, Щербанівської сільської ради. 

DSC_2368

Порядок денний засідання складався з кількох блоків, що включали в себе такі питання, як: оподаткування майна –  транспортних засобів: закордонний досвід; проблемні питання справляння транспортного податку з фізичних осіб; спірні аспекти здійснення судового контролю щодо справляння транспортного податку; проблемні питання справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; правовий аналіз складових елементів категорії «Плата за землю»; особливості державної реєстрації речових прав на земельні ділянки. Проблематика подвійної державної реєстрації права оренди; вагомість надходжень від справляння плати на землю для формування дохідної частини бюджету територіальної громади.

В рамках заходів приурочених до проведення  Всеукраїнського тижня права в засіданні круглого столу взяли участь і представники Головного управління ДФС у Полтавській області на чолі із в.о. начальника обласного ГУ Сергієм Садовим.Виступаючи перед учасниками засідання очільник Головного управління ДФС Полтавщини відзначив, що впродовж цього року органи ДФС області консолідували роботу на партнерські відносини з платниками, підвищивши якість надання сервісних послуг, що в результаті відобразилось на показниках роботи. Також Сергій Володимирович зупинився і на важливості питання наповнення місцевих бюджетів, що перебуває на особливому контролі з боку фіскальної служби області, відзначивши, що з початку року вдалося забезпечити приріст до відповідного періоду минулого року на 28,2 відсотка, а бюджети місцевих територіальних громад отримали  на 1,5 млрд.грн. платежів більше минулорічної суми надходжень.

DSC_2335

Про особливості оскарження рішень (дій/бездіяльності) державних реєстраторів, нотаріусів та суб’єктів державної реєстрації та  про державну реєстрацію речових прав на земельні ділянки і проблематику подвійної державної реєстрації права оренди розповіли заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Людмила Григор’єва та  начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Полтавській області Тетяна Гриценко.

Також у межах круглого столу з доповіддю щодо оподаткування майна – транспортних засобів: зарубіжний досвід, виступив студент магістратури Владислав Васько.

DSC_2470 DSC_2440

Обговорення питань щодо оподаткування майна та проблемних проблем, що виникають на практиці  проходило у формі жвавої дискусії та викликали інтерес у пристуніх.