16 грудня 2017 року відбувся науково-практичний семінар з підвищення кваліфікації адвокатів за тематикою: “НОВЕЛИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА”.

Надрукувати Надрукувати
16 грудня 2017 року у Полтавському юридичному інституті відбувся науково-практичний семінар з підвищення кваліфікації адвокатів за тематикою: “НОВЕЛИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА”, на якому зібралося понад 260 адвокатів Полтавської області, викладачі інституту та запрошені гості. 

DSC_0342 (1)

На заході з докладними доповідями виступали науковці, практики, викладачі Полтавського юридичного інституту, які окреслили як позитивні, так і негативні особливості нових положень процесуального законодавства та обговорили їх з адвокатами. 

 Вступне слово взяв Голова Ради адвокатів Полтавської області, заслужений юрист України – Володимир Францісович Скукіс, який привітав усіх учасників та урочисто відкрив науково-практичний семінар.
 

DSC_2503

   Про новели КПК розповіли: доктор юридичних наук, доцент  Іван Андрійович Тітко, кандидат юридичних наук, асистент  Андрій Юрійович Гнатюк та адвокат, асистент  Олександр Анатолійович Панасюк. Доповідачі зосередили увагу аудиторії на існуванні конкуренції норм у Кримінальному процесуальному законодавстві України, у зв’язку з прийняттям змін двома взаємоконкуруючими законами. Виступи викладачів викликали зацікавленість слухачів та активні обговорення.
 
Наступна частина семінару стосувалась змін до КАС України. Спікерами у цьому блоці стали: кандидат юридичних наук, асистент  Олена Дмитрівна Мельник та кандидат юридичних наук, доцент  Олексій Євгенійович Кущ. Науковці зауважили, що КАС України зазнав суттєвих змін та звернули увагу на основні з них: нові принципи адміністративного судочинства, процесуальний інститут неприпустимості зловживання процесуальними правами, види позовного провадження, строки та особливості їх здійснення, інститут зразкових справ. 
 
Після перерви адвокатам запропонували прослухати виступ на тему змін до ГПК та ЦПК України. Так, під час спілкування з учансиками заходу, кандидат юридичних наук, асистент, адвокат Галина Григорівна Гриценко висвітлила актуальну проблему проявів зловживання процесуальними правами та змістовно розповіла про заходи процесуального примусу, які може застосовувати суд за новим ГПК України, також спікер надала аналіз його перехідних положень. Окрему увагу науковець приділила темі «монополії адвокатури» та винятків з неї.
 
Продовжив тему змін до ГПК України кандидат юридичних наук, доцент Євген Анатолійович Греков, який сконцентрував увагу аудиторії на доповіді, присвяченій формам господарського судочинства за ГПК 2017 року, де зокрема зазначив про види позовних проваджень у господарському судочинстві, про загальне і спрощене позовне провадження, а також надзвичайно інформативно та цікаво розповів про новий процесуальний інститут: врегулювання спору за участю судді.
 
Змінам до ЦПК України присвятили доповіді кандидат юридчних наук, асистент Ганна Анатоліївна Прохазка та асистент Олексій Юрійович Зуб, які виступили з повідомленнями щодо проблематики функціонування системи “електронного суду”, його можливих недоліків та позитивних перспектив.  Олексій Зуб охарактеризував нову предметну юрисдикцію та систему повноважень судів у цивільному процесі. 
 

Науково-практичний семінар супроводжувався активними обговореннями та жвавими дискусіями серед присутніх. Адвокати ставили питання доповідачам як у ході виступів, так і під час перерв.  
 
Заключне слово виголосив Голова Ради адвокатів Полтавської області Володимир Францісович Скукіс. Він подякував кожному, хто відвідав цей семінар та висловив своє сподівання зустрітися з усіма в наступному році на подібному науково-практичному правовому заході.