20 грудня 2017 року в Полтавському юридичному інституті відбувся ІІ Полтавський медико-правовий форум «Реформування системи охорони здоров’я: корупційні ризики та способи їх усунення»

Надрукувати Надрукувати

У заході взяли участь державні службовці, представники медичної та фармацевтичної спільнот, адвокати, науковці та експерти.

Зі словами привітання до присутніх звернулися:

Гуторова Наталія Олександрівна – д.ю.н., проф., академік НАПрН України, директор Полтавського юридичного інституту;

Sandra Kaija – Dr. iur., professor, Head of Doctor Study Programme “Law’ of Rigas Stradins Universit;

Сивак Оксана Василівна – голова Правління громадської організації «Медичний проектий центр»;

Тимченко Олег Вадимович – начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області;

Батиргареєва Владислава Станіславівна – д.ю.н., заступник директора з наукової роботи НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України;

Гацелюк Віталій Олександрович – к.ю.н., менеджер програм з питань правової реформи Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

На І панельній дискусії, присвяченій реформі медичної діяльності, організаційно-правовим засобам запобігання та протидії корупції, модератором виступила Гуторова Н.О. – д.ю.н., проф., академік НАПрН України, директор Полтавського юридичного інституту, яка у своєму виступі наголосила на тому, що корупційні ризики у сфері медицини виникають не в результаті винних дій медичних працівників, а вини тих, хто створює для цього умови на законодавчому рівні. Проблема також полягає в тому, що гарантувати надання якісної безоплатної допомоги всім бажаючим не може собі дозволити будь-яка розвинута країна. Апріорі у ринкових відносинах не може існувати безоплатність.

Сивак Оксана Василівна – голова Правління громадської організації «Медичний проектний центр» розповіла про досвід реформування сільської медицини з метою забезпечення доступу сільського населення до медичної допомоги. На даний час у сільській місцевості налічується 4000 амбулаторій  та  12 700 ФАПів, у 75 % із них не забезпечене водопостачання та інша необхідна інфраструктура. Тому створення інфраструктури мінімізує корупційні ризики, на що держава виділила 5 млрд грн. Іншим важливим заходом є створення публічних, прозорих та зрозумілих інформаційно-аналітичних баз контролю за бюджетними коштами, забезпечення публічного контролю за використанням цих коштів.

Демченко Іван Сергійович – к.ю.н., докторант відділу європейського права та міжнародних інтеграції Інституту законодавства ВРУ виступив з презентацією на тему: «Корупція та її ризики для громадського здоров`я». Спікер звернув увагу на корупційні ризики як у державному, так і приватному секторах, зокрема, при проведенні клінічних досліджень, а також на надзвичайно важливу роль Конвенції ООН проти корупції в запобіганні корупції на міжнародному рівні.

Зима Олександр Тарасович – к.ю.н., доц. кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого виголосив найбільш емоційно цікаву промову, наповнену аналогіями, в якій критично висловився щодо медичної реформи. На думку спікера, запропоновані заходи не вирішують найбільш гострих проблем, а забезпечують лише деяку економію державних коштів.

Батиргареєва Владислава Станіславівна – д.ю.н., заступник директора з наукової роботи НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України поділилася з присутніми результатами статистичних досліджень, проведених на підставі опитувань пацієнтів м. Харкова. Зокрема, було піднято проблеми неофіційних платежів за працевлаштування в медичні заклади та при отриманні чисельних медичних довідок.

Модератором ІІ панельної дискусії, присвяченої антикорупційному механізму як елементу нормативно-правового забезпечення фармацевтичної діяльності, був Пашков Віталій Михайлович – д.ю.н., проф., завідувач кафедри цивільного, господарського та екологічного права Полтавського юридичного інституту. Віталій Михайлович розкрив проблеми існування комунальних і комунальних медичних закладів, а також доступності лікарських засобів за державними програмами.

Гудзь Наталія Ярославівна – Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками підкреслила важливість дерегуляції як заходу підвищення ефективності роботи Держлікслужби та виконання її основної місії – ефективного контролю якості лікарських засобів. Доповідач акцентувала увагу й на інших проблемах, як-от: ввезення лікарських засобів в Україну за спрощеною процедурою, високий рівень самолікування через агресивну рекламу медикаментів.

Чумак Віктор Тимофійович – канд. хім. наук, віце-президент Об`єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, заслужений працівник фармації України зробив історичний екскурс в історію формування ієрархії органів державного нагляду (контролю) за обігом лікарських засобів в Україні та системи їх державної реєстрації. Також спікер наголосив на недоліках реформ, що відбуваються в медицині на сучасному етапі, зокрема, на вадах діяльності МОЗ України та національної фармакопеї.

Приходько Олена Вікторівна – керівник проекту Аптека-online (Щотижневик Аптека) ТОВ «Моріон» розповіла про реформування фармацевтичної галузі в Україні, переваги і недоліки оновленого національного переліку лікарських засобів.

ІІІ панельна дискусія під назвою: «Фінансування охорони здоров’я: виявлення та усунення корупційних ризиків» стала найбільш цікавою та змістовною завдяки участі професійного модератора – Крячка Ігоря Володимировича – директора ТОВ «МОРІОН», який уміло заохочував дискусію, ставлячи подекуди провокаційні запитання спікерам.

Усенко Віталій Олександрович – медичний директор ПАТ «Фармак» презентував власне дослідження під назвою: «Міжнародні процедури та їх адаптація для реалій України». Під час виступу основний акцент було зроблено на важливості програм громадського здоров’я, забезпечення доступу до основних медико-соціальних послуг та спонукання громадян до ведення здорового способу життя. Перехід України до впровадження міжнародних медичних стандартів (протоколів, стандартів, формулярів) викликав критику з боку спікера через велику кількість таких стандартів та загрозу розбалансування вітчизняної системи охорони здоров’я, а також неврахування реалій України.

Солдатенко Оксана Володимирівна – д.ю.н, проф., провідний науковий співробітник Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка роз’яснила особливості реформування системи охорони здоров`я та провела юридичний аналіз нових законопроектів у цій сфері. Спікер також визначив ознаки корупції, існуючі корупційні ризики та схеми. Крім того, було звернуто увагу на неконституційність прийнятих ВРУ законопроектів у сфері охорони здоров’я.

Селіванова Ірина Анатоліївна – к.ю.н., доц. кафедри господарського права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого систематизувала суб’єктів корупційних правопорушень та існуючі корупційні ризики в охороні здоров`я. Ірина Анатоліївна розповіла про нові форми обслуговування пацієнтів, розкрила механізм запровадження нової системи автономізації закладів охорони здоров`я, зміни порядку їх бюджетного фінансування та перетворення господарської форми.

Бредіхіна Алла Миколаївна – заступник начальника управління, начальник відділу фінансово-економічної роботи та медичної допомоги матерям і дітям управління фінансово-економічної роботи, медичної допомоги матерям і дітям та медицини катастроф Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації поділилася досвідом автономізації трьох закладів охорони здоров’я у Полтавській області.

Хитрова Олена Миколаївна – керівник практики медицини та фармації юридичної фірми «ILF», експерт Медичної групи Реанімаційного пакету реформ, член Харківської експертної групи підтримки медичної реформи, адвокат підсумувала позитивні риси та наголосила на гострій необхідності реалізації положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» та Законопроекту «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

Марін Олександр Костянтинович – к.ю.н., доц., заступник декана Юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка виступив модератором ІV панельної дискусії «Адміністративна та кримінальна відповідальність за корупційні правопорушення у сфері охорони здоров’я».

Першим спікером стала гість із Латвії Sandra Kaija – Dr. iur., professor, Head of  Doctor Study Programme “Law’ of  Rigas Stradins Universit. Доповідач розповіла про вплив корупції на сферу охорони здоров’я в Латвії й особливості притягнення до юридичної відповідальності винних осіб за такі діяння. Іншими цікавими аспектами виступу стали питання неофіційних платежів лікарям в Латвії та запровадження медичного податку.

Ткаченко Ігор Валентинович – кандидат політичних наук, доцент кафедри державного управління Київського національного університету імені Тараса Шевченка звернув увагу аудиторії на важливість участі громадськості та бізнесу в антикорупційній діяльності. Також була надана позитивна оцінка діям МОЗ України щодо ідентифікації існуючих корупційних ризиків у сфері охорони здоров`я.

Бойко Ірина Володимирівна – к.ю.н., доц. кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого свою доповідь присвятив визначенню основних проблем адміністративного законодавства при розгляді корупційних правопорушень.

Житний Олександр Олександрович – д.ю.н., проф., завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна роз’яснив особливості притягнення лікарів до юридичної відповідальності та застосування субсидіарних засобів впливу до правопорушників у кримінальному праві.

Кущ Олексій Євгенович – к.ю.н., доц. кафедри кримінального та адміністративного права і процесу Полтавського юридичного інституту виступив з презентацією, присвяченою основам адміністративної відповідальності, проблемам суміщення та сумісництва в медичній сфері.

Кулик Катерина Дмитрівна – к.ю.н., асистент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого висвітлила корупційні ризики медичної реформи та специфіку фінансування антикорупційних дій з бюджету. Також було проведено аналіз законопроекту щодо протидії корупції в медицині.