31.03.2018 р. у ПЮІ НЮУ ім. ЯРОСЛАВА МУДРОГО ВІДБУВСЯ СЕМІНАР ДЛЯ АДВОКАТІВ “НОВЕЛИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА”

Надрукувати Надрукувати

31 березня 2018 року Полтавський юридичний інститут вже вдруге зібрав у своїй актовій залі близько 300 адвокатів як з Полтавської, так і з інших областей, з єдиною метою – проаналізувати проблеми практичної правової площини у науково-практичному семінарі з підвищення кваліфікації за тематикою:                                                                                                                “НОВЕЛИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА”.

8._31JPG

На заході доповіді представили науковці, практики, викладачі Полтавського юридичного інституту, які всебічно окреслили особливості нових положень процесуального законодавства та обговорили їх з учасниками семінару. 

Голова Ради адвокатів Полтавської області, заслужений юрист України – Володимир Францісович Скукіс, урочисто відкрив науково-практичний семінар, привітав усіх учасників та дав старт продуктивній співпраці.

4

  3

 

Про новели КПК розповіли: доктор юридичних наук, доцент Іван Андрійович Тітко, кандидат юридичних наук, асистент Андрій Юрійович Гнатюк та адвокат, асистент  Олександр Анатолійович Панасюк.

Спікери зосередили увагу аудиторії на існуванні певних неузгодженостей та недоліків в існуючій системі кримінального процесуального законодавства. Так, Іван Тітко зазначив, що на сьогодні фактично діють три редакції Кодексу. Його колега, Андрій Гнатюк розповідав слухачам про окремі аспекти проведення обшуку та про нововведення стосовно компетенції слідчого судді у розгляді клопотань органів досудового розслідування та перспективи відміни таких нововведень. Олександр Панасюк зосередив увагу на новій структурі суду касаційної інстанції, а саме на Касаційному кримінальному суді в складі Верховного Суду та окреслив деякі аспекти здійснення ним своїх повноважень.

Доповіді викладачів викликали зацікавленість слухачів та активні обговорення. 

Друга частина семінару охоплювала зміни до КАС України. Спікерами у цьому блоці стали: кандидат юридичних наук, асистент  Олена Дмитрівна Мельник та кандидат юридичних наук, доцент  Олексій Євгенійович Кущ.

Науковці зауважили, що КАС України зазнав суттєвих змін та звернули увагу на основні з них. Так, Олена Мельник у своєму виступі відзначила, що на сьогодні змінено майже 80% норм КАС України. Серед новел Кодексу науковець наголосила на нормативному визначенні «публічно-правового спору», особливостях загального та спрощеного позовного провадження, інституті зразкових справ, зміні визначення підсудності в адміністративних справах. Продовжив розкривати тему змін до адміністративного процесуального законодавства Олексій Кущ, який зосередив увагу на аспектах доказування в адміністративному процесі, зокрема, на процедурі подання доказів, клопотань та процедурі залучення такого суб`єкта як «експерт з питань права».

Після обідньої перерви адвокати мали можливість прослухати виступи за темою змін до ГПК та ЦПК України. Так, кандидат юридичних наук, асистент, адвокат Галина Григорівна Гриценко, звернула увагу учасників семінару на прояви зловживання процесуальними правами та розповіла про заходи процесуального примусу, які може застосовувати суд за новим ГПК України, також спікер проаналізувала перехідні положення Кодексу. Окрему увагу доповідач приділила питанням «монополії адвокатури» та виняткам з неї.

Продовжив тему змін до ГПК України кандидат юридичних наук, доцент Євген Анатолійович Греков, який сконцентрував увагу аудиторії на формах господарського судочинства, зокрема розповів про види позовних проваджень у господарському судочинстві, про загальне і спрощене позовне провадження, а також надзвичайно інформативно та цікаво розповів про новий процесуальний інститут врегулювання спору за участю судді.

Змінам до ЦПК України присвятили доповіді кандидат юридичних наук, асистент Ганна Анатоліївна Прохазка та асистент Олексій Юрійович Зуб, які виступили з повідомленнями щодо впроваження медіаційних процедур, їх можливих недоліків та позитивних перспектив. Олексій Зуб охарактеризував нову предметну юрисдикцію та систему повноважень судів у цивільному процесі.

Наступний доповідач, приватний виконавець Виконавчого округу Полтавської області кандидат юридичних наук – Володимир Леонідович Скрипник, розповів про приватних виконавців у системі органів примусового виконання судових рішень.

Семінар супроводжувався обговореннями, жвавими дискусіями та актуальними практичними питаннями серед присутніх.

Наприкінці заходу організатори подякували усім учасникам науково-практичного семінару за продуктивну роботу та висловили сподівання зустрітися з усіма на аналогічних заходах.