У Ризькому університет імені Страдіня (Рига, Латвійська республіка), відбулася міжнародна науково-практична конференція на тему «Правові проблеми останнього сторіччя: ретроспектива та перспективи».

Надрукувати Надрукувати

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого виступив одним із співорганізаторів цієї конференції поряд з Університетом імені Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литовська республіка), Інститутом політики безпеки та розвитку Швеції,  Балтійським центром стратегічних досліджень (Рига, Латвійська республіка), Природничо-гуманітарним університетом (м. Сєдльце, республіка Латвія).

В роботі конференції взяли участь науковці з Латвії, Литви, Польщі, України, Швеції, а також Омбудсмен Латвійської республіки, представники адміністрації Президента Латвійської республіки, Спілки юристів Латвійської республіки, службовці Національної поліції Латвійської республіки та інші.

Науковці Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого представили свої доповіді на пленарному засіданні.

Так, Наталія Гуторова, д.ю.н., професор, академік НАПрН України, директор Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого виступила з доповіддю на тему «Білокомірцева злочинність: український досвід пошуку оптимальної моделі кримінальної відповідальності». Доповідь викликала неабиякий інтерес учасників заходу, які в ході обговорення погодились з обґрунтованістю висновків і рекомендації доповідача щодо шляхів оптимізації покарання осіб, які вчинили корупційні злочини, а також інші злочини у сфері службової і професійної діяльності. Інтерес також викликала доповідь Віталія Пашкова, д.ю.н., професора, завідувача кафедри цивільного, господарського та екологічного права Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого на тему: «Імунопрофілактика у сфері охорони здоров’я: забезпечення прав людини». В обговоренні доповіді звернута увага на надзвичайну актуальність цієї проблеми у зв’язку з небезпекою виникнення епідемій інфекційних захворювань внаслідок відмови значної кількості населення від вакцинації. Тема була цікава, перш за все, в контексті забезпечення особистих немайнових прав і свобод людини при забезпеченні права на охорону здоров’я, в тому числі шляхом проведення імунізації.

В ході конференції розглядались проблеми боротьби з тероризмом, кіберзлочинності, подолання міжнародної злочинності, а також забезпечення права на працю, захисту прав інвесторів, проблемам спадкування, забезпечення інших прав та свобод людини, роботі Конституційного Суду Латвійської республіки тощо.

Під час проведення заходу відбулися зустрічі українських науковців з науковцями країн Європи, на яких обговорювались шляхи подальшої співпраці у здійсненні наукових досліджень та оприлюдненні їх результатів у наукових виданнях, які індексуються в наукометричних базах Scopus та Web of Science, підвищення якості підготовки юристів  тощо.