Президент України Петро Порошенко відвідав Університет і привітав Національну академію правових наук із 25-річчям

Надрукувати Надрукувати

Президент України Петро Порошенко відвідав Університет і привітав Національну академію правових наук із 25-річчям

У загальних зборах НАПрНУ також взяли участь Глава Адміністрації Президента Ігор Райнін, заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк, голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, депутат Харківської обласної ради Микола Титов, секретар Харківської міської ради Олександр Новак, голова Північно-Східного центру Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України Володимир Семиноженко, представники державних органів правопорядку, галузевих академій наук, члени та співробітники НАПрНУ та ін.
У своїй промові Глава держави наголосив на тому, що ініціатива створення вищої галузевої наукової установи, яка об’єднала правову науку всієї держави, невипадково зародилася саме в Харкові, адже Харківщина є визнаним лідером у галузі освіти та науки, одним із найпотужніших юридичних центрів. «Кількість випускників харківської школи серед переможців жорсткого змагання на конкурсі нових членів Верховного Суду, складає 40 відсотків, Конституційного суду України – 50 відсотків. Це є певним знаком якості юридичної освіти регіону». Петро Олексійович закликав усіх кваліфікованих правників до участі у конкурсах на посади суддів головних органів судової влади задля створення незалежного українського суду.
Окремо Президент зупинився на ролі Національної академії правових наук України в формуванні наукових засад національної правової системи: «Усі ці роки ви забезпечували експертний супровід розробки й прийняття законодавства незалежної України. Академія брала участь у розробці Конституції, найважливіших нормативно-правових актів та кодексів, які становлять зараз базу сучасного національного законодавства. Я хотів би подякувати за те, що ви зараз щільно співпрацюєте з Офісом Ради Європи в Україні та Управлінням Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, Лабораторією дослідження правового статусу внутрішньо переміщених осіб».

«За 25 років науковці академії забезпечили розвиток правової доктрини та національного законодавства. Стратегія європейської та євроатлантичної інтеграції, яка зумовлює докорінне реформування всіх сфер суспільного життя, відкриває перед академією нові горизонти для подальших досліджень, наукових досягнень та творчих здобутків. Хочу наголосити як людина, яка брала безпосередню участь у підготовці Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, цей документ – просто план дій, і юридична частина там надзвичайно важлива. І ваш розум, ваша практика, ваші зусилля конче потрібні для імплементації угоди в національне законодавство».
П.О.Порошенко також торкнувся питання створення Вищого антикорупційного суду України: «Харківські правники і зараз долучаються до конкурсу з формування Вищого антикорупційного суду. 19 представників Харківщини мають всі шанси на те, щоб пройти, документи подали 342 кандидати на 35 місць. 45 відсотків із цих кандидатів є суддями, 34 – адвокатами, 14 – науковцями. Безпрецедентна участь науковців і адвокатів – це також позитивне явище. Конкурс є прозорим. Його особливістю є створення громадської ради міжнародних експертів, яка разом із Вищою кваліфікаційною комісією суддів в повній відповідності до Конституції буде визначати, чи відповідають кандидати на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям законності джерел походження майна кандидата чи членів його родини, чи мають кандидати практичні навички для розгляду справ. Про вплив створення Вищого антикорупційного суду на покращення інвестиційного клімату ми щойно говорили на Харківському міжнародному економічному форумі, де планується підписання угод та меморандумів на 6 мільярдів гривень. Це є яскравою ілюстрацією того, що за українські реформи іноземні інвестори голосують доларом, євро, фунтом, гривною»…
Завершуючи промову Президент зазначив: «Боротьба за законність і справедливість – це сенс роботи кожного, з присутніх у цій залі. Я твердо переконаний, що всі разом ми змінимо Україну на краще і забезпечимо незворотність цих змін». 
Далі П.О.Порошенко вручив високі державні нагороди представникам Національної академії правових наук України за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної правової науки, багаторічну плідну наукову діяльність та високий професіоналізм. Серед них провідні науковці Університету.
Зі словами вдячності від імені усіх нагороджених виступив ректор Університету Василь Тацій: «25 років тому, коли створювалася академія правових наук, я не думав, що цей ювілей ми зустрічатимемо в такій урочистій обстановці за участі Президента України. Як і ви, Петре Олексійовичу, усі, присутні в залі, близько до серця приймають події, що відбуваються поруч із нами, вони відбиваються на нашому житті, на нашій роботі, на наших планах. Але одразу скажу, що і колектив Національної академії правових наук, і Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого повністю поділяють вашу стурбованість, ваші зусилля, зовнішню та внутрішню політику нашої держави. І це дуже важливо, бо в цей надзвичайно складний час потрібна єдність народу й повна підтримка та розуміння своєї відповідальності».
«Для нас дуже важливі всі питання, яких ви торкнулися в промові: проблема війни і миру, міжнародно-правові стосунки, забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб. Розуміючи, що значення наукового аналізу міжнародно-правових проблем зростає, ми створили цього року три кафедри міжнародного права, які плідно співпрацюють із Адміністрацією Президента, Верховною Радою і Кабінетом міністрів. Доля людей, які виїхали з окупованих територій, для нас теж не є другорядною. Університет прихистив понад 200 студентів із Луганської області, працевлаштував велику кількість викладачів. Це теж на користь майбутнього миру, на користь того, щоб усі розуміли, що ми є єдиним народом, єдиною державою. Ми зробимо усе можливе як для перемоги, так і для того, щоби наші брати й сестри, які опинилися на окупованих територіях, відчували спільну турботу держави й Харківщини».
«За ці 25 років ми брали участь у розробці чи самі були ініціаторами практично усіх законодавств України. Ми створили низку праць, які об’єднали весь науковий потенціал України:це і видання, які удостоєні державної премії, і шеститомне видання «Правової доктрини України» англійською мовою, що нещодавно вийшло друком за рахунок наших друзів із Великої Британії. Найголовніше те, що сьогодні про здобутки української юридичної науки знає практично весь світ. Про це свідчить і ІІ Харківський міжнародний юридичний форум, який проходив за великої активності зарубіжних учасників. Понад 20 країн світу направили свої делегації. У центрі уваги були сучасні проблеми, які хвилюють увесь світ, у тому числі проблеми війни й миру, боротьби із злочинністю, міжнародної безпеки й багато інших. Про важливість цієї події говорить те, що відтепер форум набув статусу державного. Хочу зазначити, що без вашої особистої підтримки, підтримки Глави Адміністрації Президента Ігоря Львовича Райніна й голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Олександрівни Світличної, ми б не досягли цього результату».