17 грудня 2018 року у стінах бібліотеки Полтавського юридичного інституту під головуванням асистентів кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Панасюка О. А., Рак С. В. та Бражника А. А. було проведено «круглий стіл» у рамках спільного засідання студентських наукових гуртків з кримінального процесу та кримінального права «Кримінальне право і процес: історія та виклики й тенденції сьогодення».

Надрукувати Надрукувати

17 грудня 2018 року у стінах бібліотеки Полтавського юридичного інституту під головуванням асистентів кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Панасюка О. А., Рак С. В. та Бражника А. А. було проведено «круглий стіл» у рамках спільного засідання студентських наукових гуртків з кримінального процесу та кримінального права «Кримінальне право і процес: історія та виклики й тенденції сьогодення».

У рамках заходу доповідачами було проаналізовано новели кримінального та кримінального процесуального законодавства України, вироблені рекомендації щодо подолання існуючих проблем застосування матеріальних та процесуальних норм права, що викликало жваву дискусію серед учасників. «Круглий стіл» відвідали також гості – молоді науковці – учні Полтавського обласного наукового ліцею імені А. С. Макаренка. Першою представила на загал свою доповідь учениця 11 класу Северин Дарія (науковий керівник – Сапегіна А. Ю.), розповівши про проблему булінгу в закладах освіти та шляхи боротьби з ним.

Наступний доповідач, Каландирець Я. М., розтлумачив поняття гудвілу, його вартісного обрахунку, взаємозв’язку з діловою репутацією підприємства та звернув увагу на його важливість у ході притягнення до відповідальності за окремі злочини у сфері службової діяльності.

Болюча для кожного автолюбителя проблема невизначеності його засобу пересування у якості сховища та відповідальності за вторгнення до нього стала темою доповіді Жаріна П. М., у ході якої спікером були продемонстровані цікаві зразки варіантів транспортних засобів-сховищ та було акцентовано увагу на неповноту врегулювання цього питання на законодавчому рівні та неоднозначність судової практики.

Ситнік Д. Р. звернув увагу аудиторії на проблемні питання залучення законного представника неповнолітнього у кримінальному процесі, підкріпивши власні висновки практикою правозастосування судами України.

Найбільш дискусійним серед учасників питанням заходу стала доповідь Зозулі К. О. і Шевели В. О. щодо питання трансплантації в українських реаліях. Спікери приділили значну увагу новелам українського законодавства у сфері трансплантації та міжнародному досвіду застосування цього акту медичного втручання.

Дякуємо всім учасникам заходу за цікаві наукові дослідження та плідно проведений час!