5 грудня 2017 року в Полтавському юридичному інституті НЮУ ім. Ярослава Мудрого відбулося спільне засідання наукових гуртків з трудового та цивільного права на тему: «Методика розрахунку моральної шкоди у зарубіжних країнах у цивільних та трудових відносинах»

Надрукувати Надрукувати

5 грудня 2017 року в Полтавському юридичному інституті НЮУ ім. Ярослава Мудрого відбулося спільне засідання наукових гуртків з трудового та цивільного права на тему: «Методика розрахунку моральної шкоди у зарубіжних країнах у цивільних та трудових відносинах».

У роботі гуртків взяли участь керівник наукового гуртка з трудового права доцент кафедри кримінального та адміністративного права і процесу М. М. Грекова, керівник наукового гуртка з цивільного права, доцент кафедри цивільного, господарського та екологічного права Є. А. Греков та учасники гуртків – студенти 3 курсу.

Доповідачі наглядно продемонстрували існуючі механізми розрахунку розмірів моральної шкоди, які зараз діють у США, Англії, Італії, Іспанії та Німеччині. Крім того, з судової практики зазначених країн, були наведені приклади розрахунку даного різновиду шкоди та надані ґрунтовні пояснення щодо них. Також учасники спільного засідання наукових гуртків мали змогу дізнатися узагальнену інформацію щодо існуючих підходів до розрахунку розміру моральної шкоди у країнах ЄС, найбільш відомі судові прецеденти судів європейських країн та практику ЄСПЛ з даного питання.

Модель визначення розміру моральної шкоди

Під час засідання до обговорення виступів активно долучалися усі присутні студенти, що було обумовлено цікавими доповідями та якісно підготовленими роздатковими матеріалами, що дозволяло кожному самостійно оцінити зручність системи тієї чи іншої країни щодо обрахунку моральної шкоди.

По завершенню спільного засідання доповідачі та гості даного заходу шляхом голосування обрали іспанську систему розрахунку моральної шкоди Baremo, яка, на їх думку, є найбільш зручною у використанні, і могла б стати перспективним взірцем для розвитку українського законодавства.

З презентаціями доповідачів Ви можете ознайомитися за посиланнями:

Конотоп Наталія. Визначення моральної шкоди в США

Лень Оксана. Обчислення моральної шкоди. Досвід Великобританії

Мельник Оксана. Визначення розміру моральної шкоди у практиці ЄСПЛ

Романчук Аліна. Відшкодування моральної компенсації в Італії

Ситнік Денис. Оглядовий аналіз виплати моральної шкоди. Зарубіжний досвід

Ярова Людмила. Розрахунок моральної шкоди в Іспанії за системою Baremo

Сиза Інна. Особливості відшкодування моральної компенсації в Німеччині